Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte


Data și ora:
Gazdă:

Piața Mare, Sibiu, Romania

Despre

 
Expoziția:  Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte
Autor: Cosmin Perța 
Video: Veronica Ștefăneț și Artur Cojocaru
Imagini: arhiva familiei Perța
Traducere: Andrew Davidson-Novosivschei 
Locul desfășurării: Paltul Brukenthal, Sala de expoziții temporare curtea a II-a.
Durata: 7.12- 29.01.2023
Curator: Ana Negoiță
Coordonator MNB: Alexandra Runcan
Muzeul Național Brukenthal vă invită în perioada 7 decembrie 2022 – 29 ianuarie 2023 să vizitați expoziția „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” – deschisă în sala expoziții temporare, curtea II a Palatului Brukenthal, Piața Mare nr. 4, Sibiu. Expoziția prezintă o instalație video autobiografică a scriitorului și poetului Cosmin Perța. 
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte este o experiență imersivă care explorează ideea de trecere, transformare, evoluție și decadență, tradiție și ștergere a ei, memorie și uitare prin intermediul istoriei poetice a unei familii. Revoltă, neputință și evoluție, doar pentru a perpetua ceva ce depășește orice cadru biologic sau cultural: capacitatea umană de a visa și de a proiecta viitoruri posibile. Conceptul este redat în montajul video bazat pe fotografii din albumul de familie ilustrând succesiunea generațiilor în familia Perța. Imaginile de arhivă se succed pe măsură ce poemul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, este recitat de însuși autorul său, pe parcursul a 30 de minute în care avem să aflăm cum speranțele, năzuințele, destinele unor persoane se transmit practic din generație în generație, chiar dacă cu modificări de context.
COSMIN PERȚA (n. 1982, Maramureș) este un eseist, poet și prozator român. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș - Bolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile de literatură la Universitatea din București cu un masterat în literatura contemporană, mai apoi obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantastică europeană. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. De-a lungul timpului a obținut unele dintre cele mai importante premii literare românești. Fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 14 limbi, iar cel mai recent roman al său este în curs de traducere integrală în patru țări. A lucrat timp de 8 ani în presa culturală din Cluj și București, iar în ultimii 10 ani a înființat și a condus unele dintre cele mai apreciate și premiate colecții de literatură contemporană la editurile Tracus Arte și Editura Paralela 45.