Vernisaj: 𝐓𝐡𝐞 𝐛𝐚𝐜𝐤𝐲𝐚𝐫𝐝 𝐨𝐟 𝐞𝐚𝐫𝐭𝐡𝐥𝐲 𝐝𝐞𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭𝐬 - Rena Rädle & Vladan Jeremić

Vernisaj: 𝐓𝐡𝐞 𝐛𝐚𝐜𝐤𝐲𝐚𝐫𝐝 𝐨𝐟 𝐞𝐚𝐫𝐭𝐡𝐥𝐲 𝐝𝐞𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭𝐬 - Rena Rädle & Vladan Jeremić


Gazdă:


Strada Timotei Popovici 9, Sibiu 550164, Romania

Data și ora:

Despre

🚩 Vernisaj Instalație 𝐓𝐡𝐞 𝐛𝐚𝐜𝐤𝐲𝐚𝐫𝐝 𝐨𝐟 𝐞𝐚𝐫𝐭𝐡𝐥𝐲 𝐝𝐞𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭𝐬
Artiști: Rena Rädle & Vladan Jeremić
Curator: Iris Ordean
🚩 Expoziția poate fi vizitată începând de vineri, 21 iunie, de la ora 11:00.

𝘈𝘤𝘤𝘦𝘴𝘶𝘭 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘨𝘳𝘢𝘵𝘶𝘪𝘵
📍 Vă invităm duminică, 23 iunie, de la ora 16:00, în Sala Oglinzilor a Forumului German, unde va avea loc o discuție publică, moderată de Dan Perjovschi, având ca temă "Arta în societate și platforma de arte vizuale".
📍 De la ora 17:30 va începe un tur prin spațiile PAV, prima oprire fiind la Centrul Cultural German, unde va avea loc vernisajul expoziției "The Backyard of Earthly Delights" și 𝗥𝗔𝗙𝗧 𝗗𝗞𝗛 𝗲𝗱𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻 (𝗬𝗼𝘂 𝗚𝗼 𝗧𝘂𝗿𝘁𝗹𝗲 𝗚𝗼).

Instalație 𝐓𝐡𝐞 𝐛𝐚𝐜𝐤𝐲𝐚𝐫𝐝 𝐨𝐟 𝐞𝐚𝐫𝐭𝐡𝐥𝐲 𝐝𝐞𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭𝐬
În acest an, curatoarea proiectului Iris Ordean, i-a invitat pe artiștii Rena Rädle & Vladan Jeremić să transforme 𝗣𝗼𝗮𝗿𝘁𝗮 𝗠𝗮𝗿𝗮𝘁𝗼𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗦𝗶𝗯𝗶𝘂 (𝗽𝗼𝗔𝗥𝗧𝗮 𝗠𝗜𝗦) într-o narațiune vizuală, rezultatul unei rezidențe pe care artiștii au efectuat-o în Sibiu și în zonele din împrejurimi. Motivele lucrării rezultate se referă la observațiile pe care Rena și Vladan le-au făcut în timpul șederii lor de cercetare la Sibiu. Prin designul porții, artiștii au prezentat o interpretare artistică a maratonului; motivele sunt o transpunere a discursului despre eveniment, societatea urbană și contradicțiile sale. Compoziția în sine este susținută de motive vegetale imaginare, care, echipate cu picioare și pantofi de alergat, se alătură maratonului ca și alergători.

După încheierea maratonului și demontarea porții, părți din mesh-uri au fost contextualizate într-un cadru nou, promovând astfel reciclarea, conservarea resurselor și reinventarea scopului acestora. Conceptul distinctiv al instalației din curtea interioară a Centrului Cultural German subliniază ideea unei grădini populate de flori alergătoare, care ies în întâmpinarea privitorului din diverse unghiuri.

𝗔𝗿𝘁𝗶𝘀𝘁 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁
„Am descoperit brândușa de munte în timpul călătoriei noastre spre Cabana Bărcaciu. Am aflat că o porțiune a maratonului trece prin pădure și că legătura cu natura este importantă. Motive precum vitele Angus, barza sau ursul fac referire la proiecte specifice de conservare a naturii din zona Sibiului, amenințată de defrișări sau de extinderea pășunilor îngrădite pentru producția de carne, de exemplu. Alte motive se învârt în jurul maratonului în sine, a sentimentului de fericire atunci când se donează pentru o cauză bună, se face sport sau se participă la activități comune. Norii care visează cu ochii închiși fac aluzie la dorința, dar și la iluzia de a trăi într-un oraș „perfect”.”

*****
𝗬𝗼𝘂 𝗚𝗼 𝗧𝘂𝘁𝗹𝗲 𝗚𝗼, î𝗻 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗲𝗿𝗶𝗮𝘁 𝗰𝘂 𝗜𝗻𝗱𝗲𝗰𝗶𝘀 𝗔𝗿𝘁𝗶𝘀𝘁-𝗿𝘂𝗻 𝗦𝗽𝗮𝗰𝗲 𝗧𝗶𝗺𝗶𝘀𝗼𝗮𝗿𝗮
Odată cu apariția No Planet B, atât extracția, cât și exploatarea nelimitată sunt lansate în spațiul cosmic. Următoarea noastră sarcină este să ne imaginăm cum se va desfășura această „cosmopolitică”, cine va beneficia și cu ce costuri.
Ce se va întâmpla când cosmonauții umanimali își vor da mâna în solidaritate? Ce se întâmplă când rezistența la diverse forme de exploatare are loc în condiții de gravitație zero? Cum și în ce constelații se mută ecologiile partizane în spațiu și se întorc pe Pământ? Pe măsură ce o nouă cursă spațială și o cursă pentru Lună capătă amploare, este important să înțelegem cum ne-ar putea afecta acest lucru pe Pământ sau cum ar putea fi influențat de luptele contemporane. Contrar logicii dependenței creșterii economice de creșterea industriei de armament, se opune ideea de orientare lentă, care pledează pentru o rezistență partizană de un alt tip.
Având în vedere acest lucru, Rena și Vladan au împărtășit poveștile acestor personaje și au explorat modul în care se poate avansa în domeniul ecologiilor partizane și al luptelor contemporane. Atelierul colectiv de desen Partisan în spațiu a încurajat analiza într-o manieră veselă și jucăușă, o aventură de explorare spațială centrată pe un optimism militant.
Au contribuit: Ana Kun, Lucian Barbu, Fabiola Pascu, Peter Abraham Fukuda Loewi, Elona Giubega, Florin Fara, Dona Arnakis, Carine Arnakis, Arnold Schlachter, Ioana Balint, Mihut Emilia, Ciortuz Alexandrina, Malina Voisan, Sasha Vlasceanu, Vlad Cadar & Vladan Jeremić.
Volumul colectiv de benzi desenate You Go Turtle Go este rezultatul unui atelier colectiv de desen ce a avut loc în cadrul festivalului CozZzmonautica 2023 - Partisans in Space, în Palatul Ștefania (Timișoara). Festivalul a fost organizat de Indecis Artist-run Space și parte din programul oficial Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană.
*
Rena Rädle & Vladan Jeremić sunt artiști ale căror lucrări orientate spre cercetare cuprind instalații și intervenții artistice în spațiul public. În practica lor colaborativă, Rena & Vladan explorează relația dintre artă și politică, dezvăluind contradicțiile societăților actuale. Ei folosesc tehnici ușor de reprodus și distribuit, cum ar fi desenul și tipăriturile, pecum și materiale simple, cum ar fi textilele, cartonul și lemnul. Artiștii insistă asupra valorii de întrebuințare a producției lor artistice și asupra conștiinței sociale și ecologice. Ei dezvoltă potențialul transformator al artei în contextul luptelor sociale și în colaborare cu mișcările sociale.

Comisionat de Fundația Comunitară Sibiu (poARTa MIS)
Susținut de Kulturzentrum Hermannstadt
Parte din PAV_platforma de arte vizuale, structura asociată FITS

sursa