Din 13 noiembrie se primesc cereri pentru acordarea venitului minim de incluziune

6 Noiembrie, 10:01
Comunicat de presă

Din 1 ianuarie 2024 se vor aplica reglementările Legii nr.196/2016 privind acordarea unui nou beneficiu de asistență socială, venitul minim de incluziune (VMI). Acesta se acordă familiilor și persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei și riscului de excluziune socială și va înlocui venitul minim garantat (VMG) și ajutorul pentru susținerea familiei (ASF), care vor înceta.

În perioada 13 noiembrie - 31 decembrie 2023, Direcția de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Sibiu primește cereri pentru acordarea noului tip de ajutor.

Important! Sunt așteptați cu documentele necesare toți beneficiarii actuali de venit minim garantat și ajutor pentru susținerea familiei cu domiciliul sau reședința pe raza municipiului Sibiu. În prezent, în evidențele DAS sunt înscriși în total 202 beneficiari de astfel de ajutoare care vor trebui să se prezinte la ghișee pentru a se înscrie în evidențe pentru noul tip de ajutor.

Condițiile de acordare a venitului minim de incluziune:
- Să aibă domiciliul/reședința pe raza municipiului Sibiu
- În cazul persoanelor singure în vârstă de până la 65 de ani, să obțină un venit net ajustat mai mic sau egal cu nivelul maxim stabilit prin lege, respectiv 275 lei
- În cazul persoanelor singure, în vârstă de cel puțin 65 de ani, să obțină un venit net a ajustat mai mic sau egal cu nivelul maxim stabilit prin lege, respectiv 400 lei
- pentru acordarea ajutorului pentru familia cu copii, venituri nete lunare ajustate să fie de până la 700 lei
- Să nu dețină bunurile mobile si imobile care duc la excluderea acordării acestui ajutor, pe care o găsiți aici: https://www.sibiu.ro/ro2/pdf/formulare/DAS_Lista_bunurilor_ce_conduc_la_excluderea_
acordarii_venitului_minim_de_incluziune.pdf .


DAS Sibiu va analiza cererile depuse și va verifica documentele depuse, iar în funcție de situație va fi realizată ancheta socială în teren, la domiciliul/reședința/locuința declarată.

Care va fi cuantumul venitului minim de incluziune?
Ajutorul va fi format din totalitatea sumelor aferente ajutorului de incluziune și a celui pentru familia cu copii, care se stabilesc în funcție de încadrarea în veniturile nete lunare ajustate realizate de familie.

Valoarea maximă a ajutorului de incluziune, prima componentă a venitului minim de incluziune, va fi de 275 de lei/ lună/ membru de familie, cu excepția persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 de lei/lună. În cazul celei de-a doua componente a venitului minim de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii, valoarea se stabilește în funcție de structura familiei, veniturile ei și numărul de copii, cuantumul maxim ajungând la 480 de lei.

Formularele tip care trebuie completate, precum și lista cu documente care se vor atașa
la aceste cereri sunt disponibile:

  •  Online, pe site-ul sibiu.ro, la secțiunea Acte necesare, accesând: https://sibiu.ro/primaria/document/11857
  •  În format tipărit, la sediul DAS de pe B-dul Victoriei nr.1-3, cam.S2, începând cu 13 noiembrie, în programul de lucru: luni-joi, între orele 8.00 – 15.00, iar vineri între orele 8.00 – 12.00.

Unde se depun cererile, însoțite de documentele doveditoare:

  •  Online, pe e-mail: venit.minim@sibiu.ro sau protsoc@sibiu.ro
  •  La ghișeu: la sediul DAS, în programul menționat.

Informații suplimentare se pot obține de la Direcția de Asistență Socială, pe adresa de e-mail: venit.minim@sibiu.ro, fizic, la sediul Direcției sau telefonic, la numărul de telefon 0269.208.932.

Primăria Sibiu

Alte Știri

Planul Urbanistic General actualizat al Municipiului Sibiu intră în etapa de consultări publice

Planul Urbanistic General actualizat al Municipiului Sibiu intră în etapa de consultări publice

Comunicat de presă

Bicicletele Sibiu Bike City se întorc în teren. Din 15 martie vor putea fi închiriate și utilizate

Bicicletele Sibiu Bike City se întorc în teren. Din 15 martie vor putea fi închiriate și utilizate

Comunicat de presă

Se reiau reparațiile ample la străzile din Sibiu

Se reiau reparațiile ample la străzile din Sibiu

Comunicat de presă