Traseul cicloturistic  „Emil Cioran”

Traseul cicloturistic „Emil Cioran”

Traseu de bicicletă


Address

Sibiu, Romania

Despre

Traseul cicloturistic ”Emil Cioran” oferă bicicliştilor o variantă sigură şi plăcută de a ieşi din oraş către zonele înconjurătoare, feriţi de circulaţia auto. De-a lungul traseului sunt întâlnite câteva obiective turistice deosebite printre care Rezervația Naturală ”Dumbrava Sibiului”, Schitul Rășinari, Casa Memorială ”Emil Cioran” sau Cetatea Cisnădioarei. Traseul cicloturistic ”Emil Cioran” străbate locuri deosebite din apropierea Sibiului, traversând păduri de stejar, pășuni și sate istorice, dând posibilitatea biciclistului să se bucure de peisajul pitoresc al Mărginimii Sibiului și de specificul localităților săsești de la poalele Munților Cindrel.


Motivul pentru care a fost ales ca element de identificare a traseului de cicloturism imaginea marelui om de cultură român a reprezentat-o faptul că Emil Cioran s-a născut la Rășinari și a facut liceul în Sibiu, localitățile principale legate de traseul marcat. În plus, în anul 1937, Emil Cioran și-a utilizat bursa, obţinută pentru pregătirea unei lucrări de doctorat, pentru a face turul Franţei pe bicicletă.


Traseul de cicloturism ”Emil Cioran”, marcat cu un C de culoare albastră, porneşte din dreptul Stadionului Municipal, străbate Parcul Sub Arini apoi intră în Pădurea Dumbrava înainte de Grădina Zoologică (intrarea din Valea Aurie). Traseul traversează Pădurea Dumbrava, o zonă protejată complexă de floră, faună, peisagistică şi culturală, cu o suprafață de 993 ha, care face parte din categoria ariilor naturale protejate din România. Mai mult de jumătate din arboretele Rezervației Naturale Dumbrava Sibiului depăşesc un secol. Specia dominantă este stejarul însoțit de gorun, carpen, ulm, cireş pădureţ, jugastru și tei. Flora ierboasă a pădurii include specii de orhidee, opaiţa (specie endemică), brânduşa, salata iepurelui, iarba albastră și pufuliţa. Printre stejarii pădurii putem observa alergând sprinten  căpriorul iar în copacii surprindem cățărându-se agilele veveriţe. Străbătând poteca cicloturistică putem vedea și auzi o multitudine de păsări printre care piţigoiul, mierla, presura, ciocănitoarea, gaiţa sau șorecarul comun.


După ce parcurge poteca din spatele Grădinii Zoologice și a Muzeului Satului și mai apoi drumul forestier principal din Pădurea Dumbrava, traseul iese în pășunea de deasupra localității Rășinari și coboară către Schitul Răşinari. De aici traseul șerpuiește pe drumul de țară dintre livezile localnicilor și se bifurcă, din dreptul unei troițe, în două direcţii: spre Răşinari şi spre Poplaca. Deviaţia către Răşinari are ca punct principal casa memorială Emil Cioran. Mergând în direcţia Poplaca, un punct de interes este reprezentat de cătunul Trăinei, un adevărat muzeu al satului in situ.


Satele Rășinari și Poplaca, sunt două localități ridicate de oierii români la poalele Munților Cindrel. Ele fac parte din zona istorică denumită ”Mărginimea Sibiului”. Rășinariul este unul dintre cele mai vechi sate din Ardeal, existând de peste 800 de ani. Una din îndeltnicirile locuitorilor a fost şi culesul răşinii de brad, arbore care creşte pe culmile munţilor înconjurători. De aici şi toponimul localităţii, Răşinari. Răşinărenii au păstrat de milenii o ocupaţie ancestrală şi anume oieritul. Creşterea animalelor şi păcurăritul (păstoritul) sunt la Răşinari favorizate de păşunile bogate din vatra satului, ca cele pe care le străbate și traseul de cicloturism ”Emil Cioran”.


Din Rășinari putem aborda pe bicicletă diverse variante de continuare a traseului. De la Casa Memorială Emil Cioran, traseul principal urmează drumul către Sibiu, ca după aproximativ 200 de metri să o ia la dreapta pe o stradă secundară, paralelă cu strada principal, până aproape de ieșirea din Rășinari. De aici se merge pe drumul asfaltat în jur de un kilometru după care se va continua în dreapta pe un drum de țară. Traseul ne conduce pe drumuri de țară, printre terenurile rășinărenilor, către drumul asfaltat ce traversează Dealul Cisnădioarei. Din dreptul troiței de pe marginea drumului vom continua pe drumul asfaltat spre stânga, în direcția Muzeul Satului. După ce traversăm podul peste Seviș, de la Școala de Dresaj Canin intrăm în dreapta pe un drum de țară ce șerpuiește printre câmpuri spre Pădurea Dumbrava. Parcurgem potecile umbroase ale Pădurii Dumbrava până la Muzeul ASTRA și după ce traversăm drumul județean, pe trecerea de pietoni din dreptul intrării în muzeu, vom urma poteca prin pădure până la pista de biciclete pe care o reîntâlnim la intrarea principală în Grădina Zoologică.


Pentru cei antrenați se poate parcurge varianta secundară a traseului, marcată cu litera C de culoare verde, peste Dealul Cisnădioarei prin cătunul Prislop. Din vârful dealului se poate face o mică deviație spre Cetatea Cisnădioarei, acolo unde se poate vizita basilica în stil roman din a doua jumătate a secolului XII, cocoțată în vârful dealului ce străjuiește localitatea. Această variantă a traseului străbate culmea dealului, printre livezi și fânețe, continuă prin Pădurea Catrina și întâlnește traseul principal în apropierea troiței de la marginea drumului asfaltat către Cisnădioara. Din vârful Dealului Cisnădioarei se poate coborî pe un drum de țară către Rășinari, aceasta constituind o bună variantă de traseu circuit în împrejurimile acestei localități.

Ture faine!

> Descarcă track-urile GPS (GPX)
> Deschide traseul in bikemap

*sursa: https://turainnatura.ro/ro/Traseul-cicloturistic-Emil-Cioran
* sursa foto: Sibiu City App

Grad de dificultate

  • Mica

Punct de plecare

  • Stadionul Municipal Sibiu

Punct de sosire

  • Stadionul Municipal Sibiu

Lungime

  • 26 km

Diferență de nivel

  • 433

Timp estimat

  • > 3 h

Altitudine urcare

  • 237 m

Coborâre

  • 236

Sezonalitate

  • Primăvară
  • Vară
  • Toamnă

Marcaj

  • C - albastru

Photo Gallery

Alte sugestii

Sibiu - Pădurea Șopa

Traseu de bicicletă

Sibiu - Cisnădie - Cisnădioara

Traseu de bicicletă

Pista de biciclete Sibiu - Tropinii Noi (spre Rășinari)

Traseu de bicicletă

Traseul cicloturistic „Andrei Șaguna”

Traseu de bicicletă

Traseul cicloturistic „Brukenthal - Țara Oltului”

Traseu de bicicletă