Sibiu - belșug și gust de poveste!

Sibiu Regiune Gastronomică Europeană este un titlu purtat în 2019, dar delicatesele locale așteaptă să le deguști oricând ți se face poftă. Experiențele culinare se țin lanț iar tu rămâi conectat la ele cu Sibiu City App!

Acum, te invităm în turul celor 20 de experiențe culinare locale!

1. Pitele tradiționale

Chiar lângă podul Minciunilor, don' Titi are în meniu pită cu unsoare și ceapă, pită cu pastă de jumări, pită cu zacuscă sau pită cu fasole frecată și varză murată, care se potrivesc de minune cu o bere sau un suc de mere. În plus, e locul preferat al calfelor călătoare, pe care poți să le întâlnești aici în timpul verii. Baticurile lor personalizate cu sigle și motive de breaslă decorează pereții locației.

Credit foto: inimutaa

Locație: Crama Național

2. Salata steak

„Salata Steak, o salată în care gustul pregnant al vrăbioarei de vită și cel al roșiilor se echilibrează cu gustul acrișor-picant al dulceții de ardei iute" se servește pe una dintre cele mai atractive terase din Piața Mică, unde atmosfera devine cel puțin năucitoare după un pahar cu vin roșu din oferta lor pretențioasă.

Locație: Kulinarium

3. Salată cu sfeclă coaptă, pudră de zmeură și brânză de capră

O combinație pe cât de îndrăzneață pe atât de sănătoasă. Sfecla roșie este servită în Transilvania coaptă, sub formă de murătură în combinație cu hrean sau mai rar ca garnitură. Chiar și așa gustul sfeclei este greu de acceptat de multă lume, dar echilibrat cu aroma intensă a brânzei de capră și îndulcit cu pudră de zmeură devine o mâncare de încercat pentru cei care acceptă o provocare culinară!

Locație: Jules Bistro

4. Platou cu afumături

Nimic nu se compară cu un platou tradițional cu carne afumată, mâncat în plin centru al Sibiului, într-unul dintre cele mai intime, autentice și primitoare locuri din oraș. Aici, veți găsi inclusiv vinuri bune, care vor merge mână-n mână cu cârnați, bacon, slănină, jumeri - toate fiind bunătăți naturale, aduse de la crescătorii din zonă.

Locație: Weinkeller

5. Supa de tăiței

Îți mai amintești supa aceea concentrată cu gust puternic de pui, morcovi și cu tăiței făcuți în casă, deasupra căreia lucește o crustă aurie și sunt presărate câteva frunze de pătrunjel proaspăt? După primul fel poate urma un ciolan cu fasole, o tapșa, o clătită sau alte delicatese din bucătăria tradițională românească.

Toate preparatele sunt de găsit dacă iei la pas Sibiul și vei alege o locație în care tradiționalul este principiul de bază și în meniu, și în amenajare, și chiar și în vestimentația ospătarilor.

Locație: Crama Sibiul Vechi

6. Ciorba de burtă

Indiferent că vii cu prietenii sau cu partenerii de afaceri, doar pentru o masă rapidă de prânz sau cu oala de 10 litri de acasă, în Sibiu vei găsi cea mai bună ciorbă de burtă pe care ai mâncat-o până acum. Este o porție zdravănă, într-o proporție potrivită de carne, fiind asezonată cu smântână de casă și usturoi, ardei iute și oțet.

Credit foto: mariciu

Locație: Kon-Tiki

7. Ciorbă de fasole în pită

Fasolea este un ingredient folosit în multe rețete din Transilvania. În combinație cu legume și un ciolan de porc afumat devine o ciorbă atât de delicioasă încât îți vine să devorezi și farfuria! Poți face asta la propriu!

În unele restaurante ciorba de fasole se servește în „pită”, o pâine rotundă, din care se retează un capac și se scobește o parte din interior pentru a fi umplută cu ciorbă.

Credit foto: rebeccadunca

Locație: Restaurant Delis

8. Supă cremă de ardei copt

Toamna este plină de culori și aromele fructelor și legumelor coapte. Gospodinele se dau peste cap să le conserve în diverse forme. Ardeiul roșu este copt pentru a fi amestecat în zacuscă, în murături și pentru a fi transformat într-o supă cremă catifelată ce înglobează parcă toate gusturile toamnei. Este asezonat cu usturoi și se poate savurează cu smântână și crutoane.

Locație: Restaurant Atrium

9. Ficat de porc gătit lent, mere caramelizate și piure de cartofi copți

Atunci când preparatele sunt gătite doar cu ingrediente de proveniență locală, cu carte din satele din jurul Sibiului, ori legume proaspete cumpărate zilnic din Piața Cibin, mâncarea nu are cum să nu impresioneze prin gust, oricât de simplă ar fi.

Printre alte preparate sezoniere, ficat de porc gătit lent, cu mere caramelizate și piure de cartofi copți este genul de mâncare care te va face să vezi mâncarea dintr-o altă perspectivă.

Locație: Syndicat Gourmet

10. Păstrăv în fulgi de porumb

Păstrăvul este peștele caracteristic râurilor reci de munte, iar pentru că Sibiul este așezat la poalele munților Făgăraș, păstrăvul este specific Țării Oltului și Țării Făgărașului de la poalele lui. Dacă nu ai timp să-ți capturezi chiar tu păstrăvul la păstrăvăria Albota de la Arpașu de Sus sau la Râu’ Sadului, îl poți comanda direct în oraș, fiind gătit într-o variantă simplă, dar extrem de gustoasă.

Credit foto: spiritlevelnatassja

Locație: Restaurant Hermania

11. Flammkuchen sau tarta alsaciană

„În zona Alsaciei, brutarii foloseau o bucată de aluat foarte subțire rulat pentru a testa temperatura cuptorului de pâine. Fără a face risipă, acest aluat cu brânză sau smântână era și o gustare a brutarilor, astfel luând naștere tarta flambată sau flammkuchen”.

La cât de bine sună descrierea preparatului, nu știi dacă să îl admiri sau să îl deguști. Oricum ar fi, este genul de preparat simplu și autentic, dar care surprinde de fiecare dată simțurile.

Locație: Hochmeister

12. Mușchi de porc sibian reinterpretat

Dacă ești în căutarea unor preparate care să îmbine gustul specific local cu tehnicile moderne de preparare și combinațiile neașteptate, mușchiul de porc sibian reinterpretat este o variantă potrivită. Poți, în schimb, să testezi și alte preparate care pe cât de bine sună, pe atât de bune sunt: piept de pui în sos de fistic, lup de mare în crustă de cartofi, cotlet de vițel cu piure de țelină și sos dulce-acrișor cu boabe de muștar și altele.

Locație: Restaurant Capa

13. Coaste de vită în sos barbeque

Gătite din carne fragedă și marmorată de vită Angus, maturată cel puțin 21 de zile și ținută într-un baiț cu mirodenii aromate și pregătită la cuptor, coastele de vită sunt un fel de mâncare de te lingi pe degete și la propriu, și la figurat. Mai mult decât atât, ingredientul principal provine de la vitele ce consumă iarba de pe dealurile domoale din Colinele Transilvaniei, Marpod, județul Sibiu.

Credit foto: anamariarav

Locație: Benjamin Steakhouse

14. Burger din carne de miel cu salată crocantă și cartofi condimentați

Avem în Sibiu o locație în care poți găsi un burger din carne de miel minunat, gătit exact așa cum trebuie. De altfel, este unul dintre locurile în care ingredientele locale primează, fiind cumpărate chiar de la producătorii din zonă. Atmosfera este perfectă și, cu puțin noroc, ai mari șanse să ajungi chiar în timpul unei degustări de vin sau a unui eveniment gastronomic.

Locație: Pasaj

15. Sarmale

Aceste pachețele de carne tocată învelite în frunze de varză se regăsesc în meniul de sărbători a fiecărei familii din România. Rețetele sunt moștenite din moș-strămoși și fiecare gospodină are ingredientul ei secret prin care își însemnează oala de sarmale.

Indiferent dacă sunt fierte în oale de lut speciale, cu varză acră sau dulce, cimbru sau dafin, roșii sau ardei iute cele mai bune sunt când fierb multe la grămadă. Se servesc cu smântână și pâine de casă!

Credit foto: alexandru_dragomir_cosmin

Locație: Crama Sibiul Vechi

16. Torturile raw-vegane

Oricât de carnivori am fi, ciocolata raw cu alune și zmeură, tortul raw lime și soc, afine și busuioc sau alte combinații, pe cât de îndrăznețe, pe atât de delicioase sunt. De aici până la a deveni vegetarieni cel puțin pentru o zi mai este doar un pas.

Tot la She's Green găsești feluri de mâncare care până nu demult erau considerate exuberante sau cel puțin exotice, dar restaurantul a reușit să le introducă în meniul sibienilor: gazpacho (supă cremă de legume proaspete, roșie sau verde), ajoblancho (supă cremă de usturoi, migdale, ulei de măsline), tabbouleh (salată cu cuș-cuș, pătrunjel, mentă) sau salată de spanac cu avocado, nuci și struguri.

Credit foto: kathieespunkt

Locație: She's Green

17. Papanași

Dacă îți place să descoperi rețetele locului pe care îl vizitezi, atunci papanașii în stil românesc sunt neapărat de încercat! Sunt făcuți din brânză pufoasă de vacă, tăvăliți prin pesmet, apoi acoperiți cu un sos cremos din smântână dulce și dulceață de afine. Te vor face să spui instant „Yummy!”.

Locație: La Turn

18. Ischlere

Originea numelui provine de la stațiunea montană „Bad Ischl” din Austria unde a fost inventat în secolul al XIX-lea de Johann Zauner. Cum Sibiul ținea pasul cu istoria și rețetele de bunătăți au ajuns destul de repede în laboratoarele cofetarilor. Acest mini desert combină biscuiții crocanți cu crema de cacao, este presărat cu alune și învelit într-o glazură fină de ciocolată. Îți bucură papilele gustative și îți asigură buna dispoziție.

Locație: Tekaffe Continental

19. Ștrudel de mere

Merele sunt fructele emblematice ale întregului județ Sibiu, astfel găsim soiuri diferite în Mălâncrav, între Slimnic și Șura Mare sau Sibiel și Dobârca, care pot fi mâncate direct din pomi.

Prin urmare, n-ar trebui să ne mire faptul că plăcinta cu mere este atât de populară în regiune, ștrudelul cu mere fiind extrem de iubit aici. Te poți bucura de el cald, pudrat cu zahăr fin, chiar pe una dintre cele mai frumoase străzi din Sibiu!

Locație: Cofetăria Aroma

20. Apa din gura balaurului

Primul lucru pe care trebuie să-l deguști în Sibiu este apa potabilă direct din țâșnitori. Pe lângă faptul că este considerată printre cele mai curate din țară, datorită sistemului de epurare, izvorăște din lacul glaciar Iezerul Mare, din munții Cindrel. Despre acest lac se spune că adăpostește balaurul Sfântului Gheorghe, pregătit să-și scuture solzii când se va supăra prea tare pe vaniatea noastră.

Diverse locații.

Words and expressions used during meal in Romania

Enjoy your meal! - Poftă bună! / Să-ți tihnească!
I'm hungry! - Mi-e foame!
I'm craving! - Mi-e poftă!
I'm thirsty! - Mi-e sete!
Please! - Te rog frumos!

Sweet - Dulce
Salty - Sărat
Sour - Amar

Tasty - Gustos
Delicious - Delicios

Cheers! - Sănătate / Noroc
I hope you enjoyed your meal! - Să-ți fie de bine!
Thank you! - Mulțumesc

Plate - Farfurie
Teaspoon - Linguriță
Spoon - Lingură
Fork - Furculiță
Knife - Cuțit
Glass - Pahar
Napkin - Șervețel

Alte sugestii

6 locuri cu cafea bună în centrul Sibiului
Foodie Tour Sibiu
5 locuri din Sibiu unde mergi atunci când vrei ceva dulce
4+1 locații din Sibiu cu sucuri naturale
Ce ți-ar recomanda un localnic