Foodie Tour Sibiu

Sibiu - belșug și gust de poveste!

Sibiu Regiune Gastronomică Europeană este un titlu purtat în 2019, dar delicatesele locale așteaptă să le deguști oricând ți se face poftă. Experiențele culinare se țin lanț iar tu rămâi conectat la ele cu Sibiu City App!

Acum, te invităm în turul celor 20 de experiențe culinare locale!

1. Fasole frecată, prăjală de ceapă, murături proaspete și lipii

Atunci când preparatele sunt gătite doar cu ingrediente de proveniență locală, procurate din satele din jurul Sibiului, ori legume proaspete cumpărate zilnic din Piața Cibin, mâncarea nu are cum să nu impresioneze prin gust, oricât de simplă ar fi.

Printre alte preparate sezoniere, încearcă fasolea frecată cu prăjală de ceapă, murături proaspete și lipii. Este genul de mâncare care te va face să vezi simplitatea din farfurie dintr-o altă perspectivă.

Locație: Syndicat Gourmet

2. Tartar vegetarian de sfeclă afumată

O combinație de arome pe cât de îndrăzneață, pe atât de sănătoasă. În Transilvania, sfecla roșie este servită coaptă, sub formă de murătură, în combinație cu hrean și mai rar în alte moduri. Chiar și așa, tartar-ul propus aduce un gust proaspăt de vară cu accente intense de gust, bine definite de sfecla roșie coaptă și afumată, semințe prăjite, gălbenuș de ou confiat și smântână stoarsă.

Locație: Jules Bistro

3. Platou cu afumături

Nimic nu se compară cu un platou tradițional cu carne afumată, mâncat în plin centru al Sibiului, într-unul dintre cele mai intime, autentice și primitoare locuri din oraș. Aici, veți găsi inclusiv vinuri bune, care vor merge mână-n mână cu cârnați, bacon, slănină, jumeri - toate fiind bunătăți naturale, aduse de la crescătorii de animale din zonă.

Locație: Weinkeller

4. Supa de tăiței

Îți mai amintești supa aceea concentrată cu gust puternic de pui, morcovi și cu tăiței făcuți în casă, deasupra căreia lucește o crustă aurie și sunt presărate câteva frunze de pătrunjel proaspăt? După primul fel poate urma un ciolan cu fasole, o tapșa, o clătită sau alte delicatese din bucătăria tradițională românească.

Toate preparatele sunt de găsit dacă iei la pas Sibiul și vei alege o locație în care tradiționalul este principiul de bază și în meniu, și în amenajare, și chiar și în vestimentația ospătarilor.

Locație: Crama Sibiul Vechi

5. Ciorba de burtă

Indiferent că vii cu prietenii sau cu partenerii de afaceri, doar pentru o masă rapidă de prânz sau cu oala de 10 litri de acasă, în Sibiu vei găsi cea mai bună ciorbă de burtă pe care ai mâncat-o până acum. Este o porție zdravănă, într-o proporție potrivită de carne, fiind asezonată cu smântână de casă și usturoi, ardei iute și oțet.

Credit foto: mariciu

Locație: Kon-Tiki

6. Ciorbă de fasole în pită

Fasolea este un ingredient folosit în multe rețete din Transilvania. În combinație cu legume și un ciolan de porc afumat devine o ciorbă atât de delicioasă încât îți vine să devorezi și farfuria! Poți face asta la propriu!

În unele restaurante ciorba de fasole se servește în „pită”, o pâine rotundă, din care se retează un capac și se scobește o parte din interior pentru a fi umplută cu ciorbă.

Credit foto: rebeccadunca

Locație: Restaurant Delis

7. Supă cremă de ardei copt cu roșii și cruton de brânză

Ardeiul roșu este printre legumele care prin coacere își dezvăluie aromele parfumate și dulcegi. Astfel, supa cremă reușește să îi pună în valoarea gustul, printr-o textură catifelată, ce te poartă într-o călătorie a preparatelor simple, echilibrate și autentice. În plus, combinată cu gustul ușor acru și acid al roșiilor, dar și de un cruton din brânză, experiența devine completă și demnă de repetat periodic.

Locație: Restaurant Atrium

8. Tigaia Kulinarium

Tigaia Kulinarium este o selecție de gusturi tradiționale, într-o prezentare ce te îmbie. Conține: cartofi țărănești, mușchiuleț de porc, rulouri de pui învelite in bacon, cârnăciori și sos alb de ciuperci. Preparatul se servește pe una dintre cele mai atractive terase din Piața Mică, unde atmosfera devine frenetică după un pahar cu vin roșu din oferta lor pretențioasă.

Kulinarium

9. Păstrăv în fulgi de porumb

Păstrăvul este peștele caracteristic râurilor reci de munte, iar pentru că Sibiul este așezat la poalele munților Făgăraș, păstrăvul este specific Țării Oltului și Țării Făgărașului de la poalele lui. Dacă nu ai timp să-ți capturezi chiar tu păstrăvul la păstrăvăria Albota de la Arpașu de Sus sau la Râu’ Sadului, îl poți comanda direct în oraș, fiind gătit într-o variantă simplă, dar extrem de gustoasă.

Credit foto: spiritlevelnatassja

Locație: Restaurant Hermania

10. Pulpă de rață cu conopidă și sos de cireșe amare

Atunci când gustul ingredientelor locale se împletește cu ingrediente inedite, devine o experiență nouă a gustului ce merită încercată. Acesta este și cazul pulpei de rață confiate, înnobilată de conopida aromată și de sosul de cireșe amare cu vin roșu, o combinație pe care nu o întâlnești la tot pasul.

Locație: Hochmeister

11. Mușchi de porc sibian în pastramă, cu cartofi zdrobiți, hrean și coniac

Dacă ești în căutarea unor preparate care să îmbine gustul specific local cu tehnicile moderne de preparare și combinațiile neașteptate, mușchiul de porc sibian reinterpretat este o variantă potrivită.

Muschiulețul de porc este învelit într-o manta de pastramă de casă și este servit pe un pat de cartofi zdrobiți, sos de hrean și coniac.

Locație: Restaurant Capa

12. Coaste de vită în sos barbeque

Gătite din carne fragedă și marmorată de vită Angus, maturată cel puțin 21 de zile și ținută într-un baiț cu mirodenii aromate și pregătită la cuptor, coastele de vită sunt un fel de mâncare de te lingi pe degete și la propriu, și la figurat. Mai mult decât atât, ingredientul principal provine de la vitele ce consumă iarba de pe dealurile domoale din Colinele Transilvaniei, Marpod, județul Sibiu.

Credit foto: anamariarav

Locație: Benjamin Steakhouse

13. Burger din carne de miel cu salată crocantă și cartofi condimentați

Avem în Sibiu o locație în care poți găsi un burger din carne de miel minunat, gătit exact așa cum trebuie. De altfel, este unul dintre locurile în care ingredientele locale primează, fiind cumpărate chiar de la producătorii din zonă. Atmosfera este perfectă și, cu puțin noroc, ai mari șanse să ajungi chiar în timpul unei degustări de vin sau a unui eveniment gastronomic.

Locație: Pasaj

14. Sarmale

Aceste pachețele de carne tocată învelite în frunze de varză se regăsesc în meniul de sărbători a fiecărei familii din România. Rețetele sunt moștenite din moși-strămoși și fiecare gospodină are ingredientul ei secret prin care își însemnează oala de sarmale.

Indiferent dacă sunt fierte în oale de lut speciale, cu varză acră sau dulce, cimbru sau dafin, roșii sau ardei iute cele mai bune sunt când fierb multe la grămadă. Se servesc cu smântână și pâine de casă!

Credit foto: alexandru_dragomir_cosmin

Locație: Crama Sibiul Vechi

15. Mousse de urdă

Nu ai spune că este un desert, dar de fapt chiar asta este - în plus, unul deosebit, cum nu ți-e dat să găsești prea des în Sibiu. Mousse-ul de urdă este aromatizat cu leuștean și servit cu fructe de vară gătite la sous-vide, sos de vișine, crumble de nucă și bezea cu pudră de sfeclă roșie. Ce combinație!

Locație: Kombinat Gastro-Brewery

16. Papanași

Dacă îți place să descoperi rețetele locului pe care îl vizitezi, atunci papanașii în stil românesc sunt neapărat de încercat! Sunt făcuți din brânză pufoasă de vacă, tăvăliți prin pesmet, apoi acoperiți cu un sos cremos din smântână dulce și dulceață de afine. Te vor face să spui instant „Yummy!”.

Locație: La Turn

17. Ischlere

Originea numelui provine de la stațiunea montană „Bad Ischl” din Austria unde a fost inventat în secolul al XIX-lea de Johann Zauner. Cum Sibiul ținea pasul cu istoria și rețetele de bunătăți au ajuns destul de repede în laboratoarele cofetarilor.

Acest mini desert ce combină biscuiții crocanți cu crema de cacao, este presărat cu alune și învelit într-o glazură fină de ciocolată. Îți bucură papilele gustative și îți asigură buna dispoziție.

Locație: Tekaffe Continental

18. Ștrudel de mere

Merele sunt fructele emblematice ale întregului județ Sibiu. Astfel, găsim soiuri diferite în Mălâncrav, între Slimnic și Șura Mare sau Sibiel și Dobârca, care pot fi mâncate direct din pomi.

Prin urmare, n-ar trebui să ne mire faptul că plăcinta cu mere este atât de populară în regiune, ștrudelul cu mere fiind extrem de iubit aici. Te poți bucura de el cald, pudrat cu zahăr fin, chiar pe una dintre cele mai frumoase străzi din Sibiu!

Locație: Cofetăria Aroma

PLUS: Apa din gura balaurului

Primul lucru pe care trebuie să-l deguști în Sibiu este apa potabilă direct din țâșnitori. Pe lângă faptul că este considerată printre cele mai curate din țară, datorită sistemului de epurare, izvorăște din lacul glaciar Iezerul Mare, din munții Cindrel. Despre acest lac se spune că adăpostește balaurul Sfântului Gheorghe, pregătit să-și scuture solzii când se va supăra prea tare pe vanitatea noastră.

Diverse locații.

Words and expressions used during meal in Romania

Enjoy your meal! - Poftă bună! / Să-ți tihnească!
I'm hungry! - Mi-e foame!
I'm craving! - Mi-e poftă!
I'm thirsty! - Mi-e sete!
Please! - Te rog frumos!

Sweet - Dulce
Salty - Sărat
Sour - Amar

Tasty - Gustos
Delicious - Delicios

Cheers! - Sănătate / Noroc
I hope you enjoyed your meal! - Să-ți fie de bine!
Thank you! - Mulțumesc

Plate - Farfurie
Teaspoon - Linguriță
Spoon - Lingură
Fork - Furculiță
Knife - Cuțit
Glass - Pahar
Napkin - Șervețel

Alte sugestii

Sibiul Festivalier 2024
O călătorie prin Sibiul de ieri și de azi
Rezoluții pentru 2024 în Sibiu 🌟
Experiențe pentru cei mici în luna cadourilor
Sibiul la final de toamnă: Experiențe de neratat, cât timp vremea încă mai permite