10 noi picturi murale de la SISAF devin parte din identitatea culturală a Sibiului

10 noi picturi murale de la SISAF devin parte din identitatea culturală a Sibiului


Festivalul Internațional de Street Art din Sibiu (SISAF) este unul dintre proiectele orașului de care ne bucurăm nu doar în zilele evenimentului, cât și în orice zi după încheierea sa. Anul acesta, după finalizarea ediției a VII-a, tragem linie și vedem care dintre cele 10 noi picturi murale concepute sub tema “Re:Think” ne impresionează mai tare. Pe noi toate! :) Fiecare e specială, fiecare transmite un mesaj și conturează o poveste.

Ce noutăți marchează SISAF în acest an:
◆ prima poezie murală din festival, care a prins viață prin intermediul realității augmentate
◆ un zid cu o suprafață de aproximativ 600 de metri, în Cartierul Kogălniceanu
◆ 2 lucrări realizate pe zidurile Colegiului Național „Octavian Goga”, una dintre cele mai importante unități de învățământ din Sibiu
◆ 5 picturi murale de mari dimensiuni pe blocuri de locuințe
◆ o lucrare pe malul Cibinului și una pe o centrală termică din cartierul Vasile Aaron.

Galeria de artă stradală în aer liber a Sibiului, un adevărat reper pe plan național și internațional, cuprinde astăzi 106 lucrări și nu mai puțin de 11.600 metri pătrați de culoare, ce se pot vedea în toate cartierele orașului.

⇢ Când iubești / poezie murală augmentată

Tradiția picturilor murale realizate pe unități de învățământ a continuat în acest an cu o locație în premieră - Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu, care a pus la dispoziția artiștilor două ziduri. Aici, grupul unu unu unu invers unu, un tandem creativ inițiat de Lumi Mihai și Mugur Grosu, ne prezintă prima poezie murală din festival. Intitulată „Când iubești”, poezia modernistă este reprezentată sub forma unui joc Tetris, ce invită privitorul să parcurgă și să decripteze mesajul.

Lucrarea beneficiază și de o nouă dimensiune adăugată picturii inițiale, prin intermediul realității augmentate, astfel că prin simpla scanare a codului QR din locație sau accesare a link-ului https://bit.ly/SISAF2021-augmented putem vedea cum pictura prinde viață cu ajutorul unor animații dinamice, contextuale.

⇢ Copacul planetar

Pe un zid alăturat, Harcea Pacea prezintă „Copacul planetar”, reprezentarea vizuală a unui mesaj care ne încurajează „să regândim relația dintre umanitate și natură, de la una preponderent concurențială, parazitară și exploatativă, la o relație axată pe respect reciproc, asumare și echilibru”.

⇢ Equilibrium

O altă pictură murală extrem de vizibilă este poziționată pe o clădire de pe malul Cibinului, strada Metalurgiștilor (nr. 1-3). Aici, grupul V Light Crew, format din 5 artiști români, și-a propus să ne surprindă prin jocul contrastelor. Lucrarea este intitulată “Equilibrium” și vorbește despre balanța om-natură, pe care ar trebui să o re-echilibrăm pentru ca planetă să nu mai aibă de suferit.

⇢ Symbiosis

Un zid pe care localnicii vor fi încântați să îl descopere este plasat în vecinătatea unui cartier de blocuri din cartierul Mihail Kogălniceanu, având o suprafață totală de aproximativ 600 de metri. Acesta se află pe strada Partenie Cosma și este îmbrăcat integral în culoare de către artiștii Adrian Luță și PARA. Muralul este compus atât din elemente abstracte cu rol estetic și de legătură, cât și dintr-o serie de portrete inedite: chipul lui Kogălniceanu cu brațele larg deschise, realizat sub curentul cubismului și prin tehnica 3D, dar și alte personaje, care interacționează cu privitorul și pot deveni vedetele unor poze amuzante.

⇢ Re:Play

Lucrările realizate pe blocuri sunt și la această ediție o componentă importantă a festivalului, fiind parte din eforturile organizatorilor de a face arta și mai accesibilă localnicilor.

ATOMA, una dintre cele mai apreciate artiste la festival din ultimii ani, ne surprinde pe strada Ion Neculce cu viziunea sa despre poziția omului în societate, care „caută în viitor o plasă de siguranță pentru a depăși prezentul nesigur”. Totodată, lucrarea tratează geneza omului modern în care se pun în balanță mai multe ipostaze: absența - prezența, real- virtual, tehnologie - tradiție.

⇢ The Box

Zona Hipodromului devine și ea un punct de atracție, găzduind nu mai puțin de 3 picturi murale pe blocuri, aflate pe un perimetru de doar 100 de metri. 

Cristian Scutaru ne prezintă viața din perspectiva copiilor, reprezentată printr-o cutie plină de surprize din care cei mici descoperă zilnic câte o surpriză a vieții. "Trăim într-o societate în care valorile și tot ce credeam că e normal par sa dispară. Colecția "The Box" este o analiză a societății, o regândire a valorilor umane, este despre jocurile copilăriei, unde realitatea și imaginația nu se deosebesc”. Lucrarea este poziționată pe un zid extrem de vizibil de pe strada Hipodromului (nr. 2, sc. B).

⇢ Same morning but different perspective

La doar câțiva pași, pe strada Hipodromului (nr. 4, sc. F), artista Delia Cîrstea și-a pregătit debutul la SISAF prin lucrarea cu titlul “Same morning but different perspective”. Aceasta este o reprezentare atipică a rutinelor de dimineață, prin apel la un amalgam de elemente care îți fură privirea.

⇢ Nasca One

Mai departe, pe Aleea Haiducului (bl. 1, sc. A), artistul Nasca One din Germania, cu rădăcini în Peru, ne surprinde printr-un mural despre bucurie sinceră, mizând pe culori vibrante și un stil sud-american.

⇢ Care

De asemenea, artistul basarabean BTA/Potapov Dmitri a mizat pe strada Oștirii (bl. 7, sc. C) pe un concept de sensibilizare, în care vorbește prin imagini sugestive despre grija pe care ar trebui să o purtăm zi de zi pentru mediu și, în final, pentru noi toți.

⇢ Re:Think

Într-o altă locație, artistul Popescu semnează o adaptare a identității vizuale realizată pentru această ediție a festivalului, după un concept de Sergey Kandakov. Lucrarea este vizibilă de pe strada Semaforului și este plasată pe o centrală termică de la intrarea pe strada Electricienilor, nr. 1.

Toate lucrările din cadrul Festivalului de Artă Stradală din Sibiu pot fi descoperite prin intermediul Sibiu Street Art Tour - un circuit cu o durată de maxim 3 ore, prin locațiile acestei ediții, ce poate fi parcurs pe bicicletă. Harta tipărită a turului va putea fi găsită la Centrul de Informare Turistică din Piața Mare.
Vezi toate lucrările de artă stradală de la SISAF

Sibiu International Street ART Festival este un eveniment organizat de Asociația ART Factory Transilvania și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu. 

Alte sugestii

Delicii răcoritoare pentru zile toride la Sibiu
La pas prin România Atractivă: Gusturi sibiene
Hai la iarbă verde în Sibiu! 🌿🌞🍽️
Sibiul în trend: mâncăruri și băuturi de încercat
Sibiul Festivalier 2024