Piaţa Albert Huet

Piaţa Albert Huet


Address

Piata Albert Huet, Sibiu, România

Despre

Piaţa Albert Huet poate fi considerată inima vechii cetăţi, fiind formată pe traseul primei incinte fortificate a Sibiului, datând de la sfârşitul secolului al XII-lea. Clădirile s-au ridicat pe locul fostelor ziduri în momentul în care fortificaţia si-a pierdut rolul practic, odată cu întărirea completă a Oraşului de Sus.
În anul 1415 se menţionează aici capela cu hramul Sf. Iacob (Jakob), unde comitele Albert Huet, al cărui nume a fost atribuit ulterior pieţei, a instalat în anul 1592 biblioteca bisericească şi cea a şcolii, care funcţiona în vecinătate din anul 1380.
Singurul element care a supravieţuit din prima centură de apărare a cetăţii este Turnul Scărilor, una dintre puţinele construcţii romanice ale Sibiului, datând din secolul al XIII-lea. 
Reprezentativă pentru Piaţa Huet este Biserica Evanghelică, având un turn-clopotniţă cu o înălţime de 73,34 m, care o face vizibilă din aproape orice colţ al Sibiului. 
Tot aici se află statuia episcopului Georg Daniel Teutsch, sculptată în bronz în anul 1899 de Adolf von Donndorf. 
Alte clădiri importante din Piaţa Albert Huet: 
Liceul Samuel von Brukenthal - care păstrează elemente arhitectonice medievale aparţinătoare clădirii vechii şcoli,
Casa parohială - printre cele mai vechi clădiri din Sibiu,
Biserica Azilului - pe locul căreia se presupune că a existat o clădire mai veche din piatră, menţionată ca spital într-un document din 1292, aceasta fiind cea mai veche atestare documentară a unui spital din România.
Piaţa Albert Huet se termină cu Pasajul Scărilor, care oferă o imagine reprezentativă a Sibiului medieval, fiind poarta de ieşire spre Oraşul de Jos.

Photo Gallery

Alte sugestii

PIEȚE SIBIU S.A.

Piață

Piața Schiller

Piață

Piața Mică

Piață

Piaţa Mare

Piață