Turul Nopții Albe a Galeriilor din Sibiu
Anul 2020 a început cum nu se putea mai rău, cu expoziții de artă anulate și o pandemie ce nu ne-a lăsat să trăim liniștiți. Dar tocmai izolarea, poate, a fost motorul creației, artiștii fiind în mare parte mult mai creativi față de zilele în care presiunea problemelor cotidiene nu-ți mai lasă loc de plăceri.
Ca un gând pozitiv, am simțit importanța artei atunci când muzeele au fost primele deschise publicului larg, înaintea oricărui restaurant, ori chiar a mall-urilor. Orașul Artiștilor a găzduit, cu această ocazie, mai multe expoziții transferate cu totul din galeriile Muzeului Național Brukenthal, ce nu au văzut privirea publicului din cauza lock-down-ului.
Probabil că tocmai de asta, din setea noastră pentru artă, organizatorii evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor au luat decizia înțeleaptă de a prelungi noaptea în zile, evenimentul desfășurându-se în 2020 pe parcursul a trei zile, între 2-4 octombrie, de la ora 18:00 la 24:00.
Vă propunem un tur al expozițiilor, mare parte dintre ele organizate special cu ocazia NAG.
Parte din informațiile de mai jos au fost preluate de pe www.noapteagaleriilor.ro
Parte din informațiile de mai jos au fost preluate de pe www.noapteagaleriilor.ro
1. Str. 9 mai, nr. 50 - Atelierul de Rame
Proiect: Harmonie Plastică / Plastic Heartmony
Artiști: Alexandru Cînean, Alexandru Bunescu, Raluca Elena Cosareanu, Pavălă Sergiu
Ore: 18:00-24:00
Artiști: Alexandru Cînean, Alexandru Bunescu, Raluca Elena Cosareanu, Pavălă Sergiu
Ore: 18:00-24:00
Începem turul nostru artistic din atelierul celor de la Frameshop, de pe str. 9 mai. Nu e de mirare că acest loc cufundat în artă este înscris la NAG, deoarece de mult timp curatorul Sergiu Pavălă vrea să devină un nucleu pentru mai mulți artiști. Motiv bun pentru a promova încă o dată artprint-urile și solar print-urile scoase la lumină de puțin timp în acest spațiu, pe lângă cele mai recente lucrări realizate de artiștii vizuali contemporani. Frameshop este un partener deja de tradiție al Orașului Artiștilor, astfel că putem miza pe o expoziție ce merită vizitată.
📌 Fiind deja pe str. 9 mai, trebuie doar să îți îndrepți pașii puțin mai spre Centru, pentru a poposi la următoarea expoziție din cadrul NAG.
2. Str. 9 mai, nr. 45
Proiect: Tűzhely
Artist: Máthé László
Ore: 18:00-24:00
Ore: 18:00-24:00
Máthé László este genul de artist pe care trebuie să îl vânezi pentru a-l vedea, lucrările lui fiind cu greu admirate în Sibiul ultimilor ani. De fel din Covasna, trebuie să fim mândri că l-am adoptat și putem face parte din expozițiile lui, chiar și ca simpli spectatori.
“Tűzhely” este o expoziție ce pleacă de la simbolul focului, al elementului sacru în jurul căruia se retrăgea familia la sfârșitul zilei, după o zi grea de muncă. Merită să intrăm în familia artistului, transpusă prin pictură, măcar pentru câteva minute.
📌 Plecând de la Máthé László, facem un mic ocol la dreapta, pe strada Brutarilor, pentru a ajunge la expoziția unui grup de prieteni cărora le place să își exprima creația prin lumină.
3. Str. Nouă, nr. 24 - Casa Marchesini
Proiect: Limbajul Luminii
Artiști: Tănase Valentina, Bogorin-Predescu Oana, Marchesini Maurizio, Ursa Maria Iulia, Balteșiu Aron Valentin, Mărgărita Ioana-Claudia, Țintă Anca Rita, Țintă Roxana Anca, Bodnár Arthur
Designer vizual: Aleksandra Vonica
Ore: 18:00-24:00
Designer vizual: Aleksandra Vonica
Ore: 18:00-24:00
Toate sunt nume cunoscute pentru noi, așa că este un must să poposim preț de câteva minute pentru a urmări progresul Claudiei (ce s-a reapucat de pictură după mulți ani de pauză, încurajată fiind de o expoziție personală din Orașul Artiștilor), Oanei (ce a participat în urmă cu câțiva ani la Școala de Vară de Arte Plastice, organizată anual la Rășinari, apoi câștigătoarea unei burse oferite de către Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu) și Iuliei (și ea participantă la Școala de Vară de la Rășinari).
📌 După ce ne-am delectat la o poveste, prin limbajul luminii, ne întoarcem puțin pe str. Nouă, și mergem până la str. Ocnei pentru a ajunge în Piața Dragoner.
4. Str. Ocnei nr. 3 - Fosta Cofetărie La mielul alb
Proiect: Quick Fix
Curatori: Lavinia Crețu, Ștefan Radu Crețu
Artiști: Mihai Cosuleţu, Lavinia Creţu, Ştefan Radu Creţu, Kristina Raţiu Demuth, Albert Kaan, Ştefan Petrică şi Miki Velciov
Ore: 18:00-24:00
Ore: 18:00-24:00
Artiști deja consacrați, reprezentativi pentru mișcarea artistică sibiană, curatorii acestei expoziții au strâns la un loc nume cunoscute din Sibiu, Timișoara și București, pentru a aranja rapid un spațiu părăsit de mult prea mulți ani, pus la dispoziție de către Urbana. După experiența expoziției de anul trecut de La mielul alb, arta conceptuală pare că a făcut un pas înainte și abia așteptăm să descoperim cu ce ne mai impresionează cei 7 artiști.
Tema din acest an: Soluţiilele rapide ce au devenit în ultima vreme obsesia care ne oglindește felul de a trăi acum - Quick fix.
📌 După expoziția de La mielul alb, recomandăm să luați o scurtă pauză de câteva secunde pentru a rederula în minte cele văzute. Instalațiile și mesajele expuse au o semnificație ce merită asimilată.
Gata? Ok, continuăm urcând pe sub Podul Minciunilor, descoperind exact în fața noastră Orașul Artiștilor.
5. Piața Mică - Orașul Artiștilor (platoul pietonal din fața Turnului Sfatului)
Proiect: Rem Viventem
Artiști: Sofian Albert, Claudiu Boica, Tudor Șt. Popa
Ore: 11:00-24:00
Ore: 11:00-24:00
Ce simte materia în drumul ei spre a deveni operă de artă? Asta este perspectiva pe care vor să o dezvăluie autorii acestei expoziții, luând locul materiei, formând imagini ce se ascund chiar și de creator până la momentul în care ideea este epuizată. De ce este nevoie pentru a transpune într-o expoziție conceptuală simțirile unei pensule, a unei pânze de pictură sau a culorii? De un doctor în arte vizuale, un om cu o gândire analitică și un videograf talentat.
📌 Dacă tot suntem aici, urcăm și în Turnul Sfatului, pentru a vizita expoziția itinerantă cu lucrări realizate în timpul izolării la domiciliu în atelier.
6. Piața Mică – Turnul Sfatului, et. 1
Proiect: 20-20: Artiști în izolare
Curator: Tudor Șt. Popa
Artiști: Andrei Szabó, Badiu Ciprian, Banciu Alina Stefania, Claudiu Peța, Gross Eduard, Sonda Silviu, Apostol Diana, Giurgiu Antonela, Logigan Florentin, Melisch Leonard Adrian, Popa Marilena, Vintila Nora
Ore: 10:00-20:00
Ore: 10:00-20:00
Peste 30 de artiști au înscris aproape 100 de lucrări pentru a le expune în cadrul expoziției itinerante de la Rășinari, Cinsădioara, Copșa Mică și Sibiu. Au fost acceptate 20 de lucrări ce pot fi asociate cu pandemia actuală, ori pur și simplu au fost realizate în timpul izolării, iar acum le putem vedea în Turnul Sfatului din Sibiu, zilnic, în perioada 1-18 octombrie, între orele 10:00-20:00.
📌 Așteptată deja de câteva luni, Ambasada Creativă, intitulată sugestiv “No!Hai”, își deschide în sfârșit porțile cu o expoziție ce îmbină pictura cu designul vestimentar, cu siguranță o oportunitate de a face cunoștință cu doi artiști ce urcă rapid treptele succesului.
7. Piața Mică, nr. 3 - No!Hai Ambasada Creativă
Proiect: Normality!?
Curator: Alexandru Constantin Chituță
Artiști: Alexandru Cînean, Raluca Elena Cosareanu
Ore: 18:00-24:00
Ore: 18:00-24:00
Alexandru Cînean și Raluca Elena Coșăreanu, artiști contemporani, uniți prin iubire, dar și prin artă, îndeamnă la reflexie asupra a ceea ce înseamnă de fapt normalitatea, expunând lucrări care ne arată viaţa în simplitatea ei, inundată însă de culoare, snobism, fashion, pasiune, dragoste, moarte.
La doar 32 de ani, Alexandru Cînean este o prezență tot mai convingătoare pe scena artistică locală, națională și internațională, din acest an colaborând și cu Orașul Artiștilor, oferind pasionaților de artă posibilitatea de a-i achiziționa lucrările și în variantă de Fine Art Prints în ediție limitată, cu semnătura în original și certificat de autenticitate.
📌 Piața Mică pare să fie în această ediție NAG punctul central al expozițiilor, astfel că trebuie să faceți doar câțiva pași pentru a intra direct în următoarea prezentare ce este instalată chiar sub cerul liber.
8. Piața Mică, nr. 4 - Cer Deschis (pavilion în aer liber în fața centrului Habitus)
Proiect: Genesis
Curator: Roxana Ionesc
Artiști: Anca Statica, Roxana Ionescu, Ariel Hadnagy
Ore: 18:00-24:00
Ore: 18:00-24:00
Curatorul Roxana Ionescu aduce la Sibiu un proiect de artă publică inițiat împreună cu copiii din satul Hosman. Experiența ei ca artist vizual-scenograf care a semnat scenografia a 50 de spectacole de teatru dramatic și de animație, pentru care a obținut 6 premii pentru “cea mai bună scenografie”, premii de originalitate și pentru limbajul plastic și vizual, a transformat zidul digului ce mărginește intrarea în sat a râului Hârtibaci. Alături de Anca Stătică și Ariel Hadnagy, susținuți de Asociațiile Restaurare Pentru Suflet și TLJM, au oferit contextul prielnic pentru copiii din sat să intervină asupra spațiilor publice, ajutându-i să integreze arta în contextul spațiului și vieții lor sociale. Iar acum, și nouă, pasionaților de frumos, ne este oferit contextul pentru a face cunoștință cu aceștia.
📌 Aflându-ne încă în Piața Mică, trebuie să coborâm treptele abrupte ce duc spre subsolul Bisericii parohiale romano-catolice "Sf. Treime" pentru a redeschide fostul centru cultural Habitus, unde membrii asociației Brukenthal von Studio promit o expoziție ce are menirea să ne ofere răspunsuri. Sau întrebări.
9. Piața Mică, nr. 4 – fostul Habitus (subsol)
Proiect: Portmoment
Curator: Brukenthal von Studio
Artiști: Adrian Luca, Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Andrei Popa, Cătălin Precup, Albert Sofian, Robert Șimon, Diana Pantea, Florin Viorel, Daniel Bălțat, Dan Șușa, Vlad Dumitru, Alexandra Stoica, Cristina Fău, Celestina Albișor, Roxana Ionescu, Anca Stătică, David Cosmin, Cezar Stanciu, Ariel Hadnagy, Sergiu Pavălă, Ciprian Badiu
Ore: 18:00-24:00
Ore: 18:00-24:00
Cu un Festival de Artă Contemporană în desfășurare, cei de la Brukenthal von Studio au mai avut puterea de a strânge peste 20 de artiști într-o expoziție ce va fi deschisă pentru trei zile, pe timpul evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor. Poate fi arta antidotul efemerității, fără a cădea în patima beautyficării digitale a post-adevărului fabricat post hoc și a nihilisticului Carpe diem? Este una din întrebările la care ne îmbie artiștii să ne răspundem pe parcursul expoziției.
📌 Într-o plimbare puțin mai lungă, pentru a ne oferi răgazul să digerăm cele văzute până acum, parcurgem pietonala Nicolae Bălcescu pentru a vizita, atât cât ne permite programul, Galeriile de Artă Contemporană a Muzeului Național Brukenthal.
10. Str. Tribunei 6 - Galeria de Artă Contemporană
Eveniment: Sibiu Contemporary Art Festival
Artiști: Albert Sofian, Daniel Bălțat, Alexandru Cînean, Vladimir Șetran, Dan Șușa, Vlad Dumitru, Andrei Popa, Mihai Zgondoiu, Cristina Fău, Cătălin Precup, Alexandru Bunescu, Lavinia Crețu, Ilie Mitrea, Diana Oancea-Morar, Andreea Bernath-Doncuțiu, Carol Hruby, Andy Ciocan, Ștefan Radu Crețu, Ioan Muntean, Alexandra Stoica, Mihai Pâslariu, Robert Șimon, Diana Pantea, Sergiu Pavălă, Adrian Luca, Sorin Baciu, Celestina Albișor
Ore: 09:00-17:00 (Casa se închide la 16:15)
Ore: 09:00-17:00 (Casa se închide la 16:15)
Într-un traseu al galeriilor de artă, este de la sine înțeles că trebuie inclusă în plimbarea noastră și Galeria de Artă Contemporană de pe str. Tribunei nr. 6, în special pentru că aici are loc în această perioadă Festivalul de Artă Contemporană de la Sibiu, organizat sub tema „Palindrom”.
📌 Mergând puțin mai departe, pe strada Tribunei, până ajungem pe la jumătatea ei, suntem puși la lucru de către tinerii îndrăzneți ce promit un spațiu dedicat artei. Deschis non-stop (?)
11. Str. Tribunei, nr. 13 - arta.nonstop
Proiect: arta.nonstop
Ore: 18:00-24:00
Ore: 18:00-24:00
Suntem siguri că știți magazinul acela pe care stă scris de ani buni textul “Mă gîndesc la ea” iar programul este… non-stop. Ori măcar ați văzut poze făcute în fața lui. Devenit un adevărat punct turistic în ultimii ani, puțini oameni știu că denumirea spațiului a fost dată tot în urma unui act artistic – el a fost pictat în timpul unor filmări, acolo nefiind de fapt un magazin cu acest nume. Cu toate astea, tuturor persoanelor ce s-au perindat prin acest spațiu, deschizând de la magazin de casete audio, până la magazin de flori sau suveniruri, li s-a părut potrivită denumirea și au împrumutat-o. La fel cum, acum, o împrumută câțiva iubitori de frumos ce promit aici un spațiu dedicat artei.
Iar noi, noi suntem actori și artiști în același timp, ajutând la pictarea spațiului ce va deveni el însuși obiect de artă, sorbind povești printre găleți cu lavabilă.
📌 Ne continuăm traseul galeriilor de artă din Sibiu, mergând la stânga pe str. Mitropoliei până la șoseaua principală, unde ni se dezvăluie galeria de artă particulară denumită Dragoste Gallery. Urmăriți o vitrină roșie și pe Dan-Raul Pintea dezvelindu-și noile creații.
12. Str. Andrei Șaguna, nr. 5 - Dragoste Gallery
Proiect: Prima Noapte De Dragoste
Artist: Dan-Raul Pintea
Ore: 18:00-24:00
Ore: 18:00-24:00
După ce ani la rând artistul sibian a expus pe holul Primăriei Sibiu, în fața Muzeului Național Brukenthal sau în propria mașină, pentru a atrage atenția asupra lipsei galeriilor de artă din Sibiu, de data aceasta Dan-Raul Pintea expune în propria galerie de artă. Merită să îi treceți pragul chiar și numai pentru a-l cunoaște pe cel ce stă în spatele evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor Sibiu, fiind partenerul local al Asociației Ephemair din București și a sponsorului de tradiție, BRD.
📌 După ce v-ați înconjurat de dragoste, este cazul să vă continuați plimbarea pe Bd-ul Victoriei, până ajungeți la noul (și probabil că singurul) spațiu de coworking. În fapt, un mix între un spaţiu de coworking, evenimente şi artă, care pune în centrul activității sale comunitatea.
13. Bd-ul Victoriei, 22, etaj 1 – Nook
Proiect: Cooperativa de Artă Nook
Galerist: Ioana Maria Pasc
Artiști: Artă colectivă la Nook
Ore: 18:00-24:00
Artiști: Laura Cândea-Burnete, Andreea Popa, Florin Popescu, Sorina Tomulețiu, Silvia Paizan, RaCOLAJ, Claudiu Nicodin
Ore: 18:00-24:00
Artiști: Laura Cândea-Burnete, Andreea Popa, Florin Popescu, Sorina Tomulețiu, Silvia Paizan, RaCOLAJ, Claudiu Nicodin
Fiind un spațiu de coworking, era de la sine înțeles că și expoziția din cadrul NAG trebuia să fie realizată sub același concept. Tocmai de asta, lista artiștilor este păstrată deschisă până în ultima zi de Noapte Albă a Galeriilor și, ce este și mai important, spațiul Nook rămâne deschis tuturor artiștilor chiar și după acest eveniment.
Material realizat în parteneriat cu Orașul Artistilor - proiect confinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu.