Teatrul de Balet Sibiu

Teatrul de Balet Sibiu


Program

Închis
Vezi programul

Address

nr. 1, Strada Emil Cioran, 3 550025, România

Despre


Teatrul de Balet  Sibiu a fost înființat în anul 2008, având la bază corpul de balet al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu – instituție subordonată Consiliului Local Sibiu și Primăriei Municipiului Sibiu. În anul în care a fost înființat, Teatrul de Balet Sibiu avea doar zece dansatori, astăzi corpul de balet numărând 35 de dansatori proveniți din România, precum și din Noua Zeelandă, Australia, Canada, Spania, Italia, Marea Britanie, Franța, Japonia, Republica Dominicană, Brazilia, Ecuador și Cuba. Teatrul de Balet din Sibiu este prima instituție de acest gen din România cu o componență internațională, model adoptat ulterior și de alte companii de balet din țară.

Ceea ce singularizează Teatrul de Balet din Sibiu în peisajul companiilor de balet din România nu este doar componența sa internațională, ci și repertoriul său orientat atât spre baletul clasic cât și spre producțiile de dans contemporan și de balet neoclasic. În plus, Teatrul de Balet din Sibiu este singura companie de dans din România care își extinde repertoriul de spectacole cu cinci premiere noi în fiecare an. În prezent, repertoriul Teatrului de Balet Sibiu cuprinde cele mai importante titluri din repertoriul coregrafic clasic: Lacul lebedelor, La fille mal gardée, Le Corsaire, Don Quixote, Coppelia, Frumoasa din pădurea adormită, Romeo și Julieta,Giselle, Spărgătorul de nuci, Raymonda, Scheherazade, Paquita, Chopiniana, Bayadera, Arlechinada. Dintre coregrafiile neoclasice și contemporane trebuie menționate: Sunt o babă comunistă! -inspirată de romanul cu același nume scris de Dan Lungu – un roman tradus în zece limbi străine, Nota, vă rog!, Impetus, Missa Prophana, Anotimpurile, Mandarinul miraculos, City Beat, Trilogia Ionesco– Teatrul de Balet din Sibiu este singura companie de dans din România al cărei repertoriu include un spectacol inspirat de opera lui Eugen Ionesco; Nikita – spectacol inspirat de poezia lui Nichita Stănescu, Peer Gynt, Class Concert, Simțuri – spectacol în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Sibiu, Einstein, Tristan și Isolda.Freedom.Straussiana, Când întunericul devine lumină, Bolero, Soft Power – pus în scenă în cadrul conferinței internaționale la nivel înalt a Convenției de la Istanbul și multe altele.

O altă realizare cu care Teatrul de Balet din Sibiu se poate mândri de mai bine de 14 ani este încurajarea noilor generații de dansatori. În acest sens, compania organizează la Sibiu, începând din anul 2008, Competiția internațională de dans clasic și contemporan, un eveniment care găzduiește anual peste 200 de concurenți din întreaga lume, bucurându-se, totodată, și de prezența unor personalități ale dansului internațional, atât în juriu cât și pe scenă.

Teatrul de Balet Sibiu susţine anual proiecte de anvergură, cu participarea mai multor colective artistice şi a efectuat deja, în scurta sa existenţă, turnee în ţară şi în străinătate

Instituţie dinamică şi cu un potenţial artistic remarcabil, având un ritm al premierelor neegalat în România, compania promite să crească de la an la an, sub conducerea eficientă a directorului Ovidiu Dragoman.


Photo Gallery

Alte sugestii