Trăim în paradis
#slowfood
Acum că anul gastronomic a început, simt nevoia să explic câteva cuvinte din terminologia folosită tot mai des în legătură cu mâncarea.
Ce anume înseamnă gastronomie? Ce înseamnă Slow Food? Și de ce să mâncăm local? Sau ce e Noua Bucătărie Românească? Hai să le luăm pe toate pe rând și să vedem cum ne ajută pe noi, aici la Sibiu, în 2019, anul regiunii gastronomice europene.
Încep prin a vă dezvălui crezul meu legat de sudul Transilvaniei: trăim în paradis! Nu din punct de vedere politic, economic sau al modului cum suntem administrați. Dar dacă ne gândim la varietatea biologică, bogăția resurselor naturale și culturale, cât și clima sau geografia de care ne bucurăm, aici e paradisul. Trec apoi la explicarea termenului de gastronomie. El are legătură cu stomacul (gaster) și cuvântul (nomos), adică face legătura între mâncare și cultură, între natură și om. Exact studiul acestei relații este pentru noi important sau simplu explicat: care e povestea fiecărei bucate?
Acestea fiind zise cred că povestea bucatelor din paradis este cel mai bine oglindită prin prisma principiilor #slowfood. Pornită ca o acțiune punctuală a unor activiști din Italia în anii 80, contra globalizării și a fast food-ului, Slow Food e astăzi cea mai mare mișcare internațională, prezentă în 160 de țări, care militează pentru accesul populației la hrană bună, curată și corectă.
Bună, adică de calitate, cu gust și sănătoasă, curată – nefăcând rău mediului, iar corectă având în minte un preț accesibil pentru consumator, dar mai ales pentru producător.
Prin urmare vorbim de povestea mâncării bune, curate și corecte în micul nostru paradis din sudul Transilvaniei în 2019 și de acum încolo.
Sună bine, nu?
La toate acestea mai adăugăm faptul că a mânca local se referă de obicei la un radius de 50-70 de km față de locul producției și ne dăm brusc seama că acoperim județul sau, frumos formulat, regiunea Sibiu.
Revin în articolele următoare cu beneficiile mâncatului local pentru comunitatea noastră, dar și cu trendurile legate de noile bucătării românești.
Cu drag,
Asociația My Transylvania