Expoziția de fotografie și documente Muzeul Asociațiunii – Rădăcinile admirării satului românesc

Expoziția de fotografie și documente Muzeul Asociațiunii – Rădăcinile admirării satului românesc


Location:


2, Samuel Brukenthal, Entrance F (from Piaţa Mare), Sibiu 550178, Romania

Dates and Hours:

About

 
Expoziția de fotografie și documente Muzeul Asociațiunii – Rădăcinile admirării satului românesc este găzduită de Primăria Sibiu, în Sala Expozițională, începând cu data de 21 noiembrie, timp de două săptămâni. 

Expoziția ilustrează prin intermediul fotografiilor, al documentelor și al textelor explicative primul muzeu național al românilor din Transilvania și face parte din proiectul cu același nume, care va cuprinde și un volum tipărit prin intermediul cărora va aduce în atenția publicului una dintre cele mai importante construcții ale Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – Muzeul istoric și etnografic al Asociațiunii. Proiectul este finanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu prin intermediul Agendei Culturale 2022. 

Proiectul Muzeul Asociațiunii – Rădăcinile admirării satului românesc readuce în actualitate demersurile pentru înființarea primului muzeu istoric și etnografic al românilor din Transilvania, edificat din dorința românilor de a-și defini propria identitate etnografică și culturală, de a crea un spațiu în care să-și păstreze moștenirea istorică și etnografică pentru a o transmite generațiilor viitoare. Asociațiunea ASTRA, înființată la Sibiu în anul 1861, a inaugurat în august 1905 Muzeul Asociațiunii, instituție de care va fi legată o parte însemnată din viața culturală a românilor din Sibiu și din Transilvania la începutul secolului XX. 

Expoziția de fotografie și volumul cuprind informații despre constituirea muzeului, modul de formare a colecțiilor, personalitățile implicate în acest important demers și importanța sa pentru viața culturală a cetății.