Unde și cum poți dona plasmă în Sibiu


Sibiul este unul dintre cele 18 centre din țară dotate cu aparat pentru recoltarea de plasmă hiper-imună de la pacienții vindecați de SARS-COV 2. Tratamentul cu plasmă hiper-imună se dovedește eficace la pacienții în stare critică, de aceea toți pacienții vindecați care aleg să doneze pot avea certitudinea că gestul lor are puterea de a salva vieți omenești.

Înainte de recoltare se fac o serie de analize precum și testare pentru anticorpi SARS-COV 2. După recoltare, înainte de a fi folosită în tratament, plasma este testată suplimentar de către Insitutul Național de Hematologie Transfuzională București pentru virusurile transmisibile prin sânge (HBV, HCV, HIV) și Anti-HLA.

Donatorii de plasmă primesc toate beneficiile ca și în cazul donării de sânge: analize gratuite, bonuri de masă, zi liberă, transport gratuit.

Unde trebuie să merg?

Recoltarea de plasmă și analizele pregătitoarese fac la Centrul de Transfuzie Sanguină de pe Bulevardul Corneliu Coposu, nr. 2-4, în curtea Spitalului Județean Sibiu, locație distinctă de secțiile Spitalului Județean Sibiu. Programările se fac la telefon: 0369437127.

Care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite de donatori?

Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 sunt:

  • semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
  • prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.
  • încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
  • intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Sursa informațiilor

*Sursă text: pagina de facebook Centrul de Transfuzie Sanguină, site-ul Ministerului Sănătății
**Sursă foto: 
Obi Onyeador on Unsplash

Similar Suggestions

Unde te poți imuniza cu a III-a doză de vaccin în Sibiu și împrejurimi
Municipiul Sibiu va avea un centru de vaccinare drive-through pe Cazarma 90
Tot ce trebuie să știi ca localnic sau turist în Sibiu, pe timp de pandemie
Noi restricții pentru Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr - 25 martie
Peste 200 de persoane nedeplasabile și aparținători din Sibiu au fost vaccinate de echipa mobilă