Brukenthal: Expozitia Culorile în natură

Brukenthal: Expozitia Culorile în natură


Gazdă:


Str. Cetăţii, Nr. 1, Sibiu

Data și ora:

Despre

Expoziția: Culorile în natură
Perioada: 31 august 2023 – 31 martie 2024
Locație: Muzeul de Istorie Naturală, sala Multimedia (Str. Cetății nr.1)
Curator: Dr. Nicolae Trif
Colaboratori: Ana-Maria Păpureanu, Dr. Ghizela Vonica, Silviu Țicu, Maria Stănciugelu, Raluca Bugneriu.


Text: Nicolae Trif
Cromatica mediului înconjurător adunată la un loc în expoziția temporară 'Culorile naturii', este o sursă de informare asupra gamei policrome oferită de patrimoniul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu. Expoziția abordează perspective multiple asupra naturii, chimiei și fizicii de-a lungul spectrului vizibil de culori. Vizitatori au posibilitatea de a admira și compara diferite nuanțe de culoare formate ca fenomene naturale.
Ochii, indiferent de specie nu percep în realitate culoarea, ei percep doar lumina. Omul spre exemplu percepe lungimi de undă de la 380 (violet) până la 740 (roșu) nanometri. Lumina stimulează celulele fotosensibile, iar apoi creierul preia controlul și procesează informația. Culoarea este, mai degrabă, efectul reflectării de către un obiect a anumitor lungimi de undă de lumină vizibilă și absorbția restului. Unele viețuitoare ca de exemplu albinele percep alte lungimi de undă și prin urmare obiectele, florile, totul este diferit pentru ele. Albul este galben, albastrul este verde iar galbenul este roșu.
Așa cum omul dă înțelesuri sociale culorilor și în natură acestea pot purta diverse semnificații precum cele de primejdie, de vârstă, de sex, de dominanță, de hrană sau de toxicitate.
Curatorul și colaboratorii săi au pregătit o expoziție cu piese foarte variate pornind de la pigmenții minerali din subteran, la structurile mineralo-organice, sclipirea aripilor de fluturi rari, plante, irizațiile păsărilor exotice și aberațiile cromatice ale specimenelor albinoase de vertebrate.
Piesele provin din colecțiile de Mineralogie, Botanică, Entomologie, Mamifere, Reptile, Malacologie și Ornitologie.