La pas prin GușterLand - Turnul memorial

La pas prin GușterLand - Turnul memorial


Address

Dealul Gusteritei, Strada Bradului, Sibiu, Romania

Cine nu a trecut măcar o dată prin zona Monumentului soldaților germani situat pe Dealul Gușteriței? Nouă ne place să ne plimbăm prin zonă, să admirăm peisajul și ne-am gândit că înainte de vă prezenta imaginile spectaculoase care vă vor trezi apetitul pentru hoinăreală, să începem cu scurtă lecție de istorie.

Turnul memorial, vizibil și din oraș, o construcție din cărămidă zidită pe o platformă rectangulară din pământ, întărită pe laturi cu plăci din beton, a fost amplasat pe platforma superioară a dealului, loc de belvedere asupra depresiunii Sibiului și asupra crestelor Munților Făgăraș. 

Construcția acestui memorial amintește de „Bătălia Sibiului” (26-29 septembrie 1916), atunci când în luptă s-au confruntat forțele corpului de armată român și forțele armatei  germane. În Landwirtschaftliche Blätter (nr. 41/13.10.1918) este menționat faptul că o piatră memorială a fost pusă pe Dealul Gușteriței (Grigoriberg), în amintirea „Bătăliei Sibiului”, înainte de a se termina războiul. Construcția turnului (oficial „Denkmalsturm” – Landwirtschaftliche Blätter, Nr. 41, 13.10.1918) a început în primăvara anului 1918 și s-a finalizat în septembrie același an. Lucrările de construcție au fost realizate sub conducerea locotenentului major Plattner din armata germană, după planurile arh. Karl Ulrich. 

Populația comitatului Sibiu a sponsorizat construcția prin contribuții personale între anii 1917-1918. (Siebenburgisch Deutsches Tageblatt).  Slujba a fost oficiată de către preotul Hermann Klöss, la 29 septembrie 1918.

După inaugurarea monumentului (care a avut loc cu două luni înainte de Marea Unire de la 1918), odată cu noua realitate politică și socială, în februarie 1919, turnul a fost dinamitat pe toate cele patru colțuri, încercându-se dărâmarea lui. Se observă de asemenea urmele de gloanțe pe corpul clădirii.

Revenid la arhitectura clădirii, la etajul superior, retras față de ziduri, pe cele patru laturi au fost lăsate deschideri, cu partea superioară semicirculară, trei dintre acestea, fiind astăzi zidite. De o parte și de cealaltă a acestora, au fost realizate fante de observație, cel mai probabil de către apărarea pasivă, în timpul celui de al Doilea Război Mondial. 
Tot pe latura sudică, dealul a fost consolidat printr-un zid de ciment, străpuns la margini de intrări în trepte. 

În jurul Turnului memorial, pe trei dintre laturi, în toamna anului 1918, a fost amplasat cimitirul militarilor germani, cuprinzând un număr de aproximativ 130 de morminte. Decizia mutării soldaților din locul unde fuseseră înhumați inițial, probabil din cimitirele localităților unde căzuseră în luptă, a survenit în anul 1918 și a fost pusă în practică de autoritățile locale. Plăcile de mormânt au fost grupate de o parte și de cealaltă a turnului, pe aliniamentul dinspre Sibiu fiind amplasat un rând de morminte.

Între anii 1942-1943, Societatea săsească pentru îngrijirea mormintelor de război din Transilvania (S.K.G.F.), cu sediul în Sibiu, s-a ocupat de desfințarea unor cimitire mici și înființarea altora mai mari, care să cuprindă un număr mai mare de morminte. Motivul invocat a fost acela al îngrijirii mormintelor, lucru care nu s-ar fi putut înfăptui în cimitirele satelor.

În august 1942, plăcile din marmură pe care erau menționat gradul militar, numele militarului, regimentul din care făcea parte, anul nașterii și al decesului, au fost mutate în incinta bisericii romanice din Cisnădioara. Osemintele soldaților au fost mutate de asemenea, cu ajutorul tinerilor etnici germani din localitate.

În anul 2019, luna octombrie, Turnul memorial a fost reabilitat atât la interior cât si exterior de către SC URBANA SA, administratorul locației.

*
Sursa text www.urbanasibiu.ro
* Foto credit (c)
Gabriela Cuzepan
Urmăriți și articolul Dealurile Gușteriței, obiectiv de agrement și sport pentru sibieni Panorama Sibiului la un click distanță (webcam Urbana)

Alte sugestii

Sibiul în culorile toamnei 🍁 Descoperă cele mai „instagramabile” locuri din oraș
🎬 Istoria Filmului la Sibiu: Descoperă peliculele filmate în oraș și împrejurimi
Sibiu, orașul artei: 10 ani de SISAF și o multitudine de galerii și expoziții
Delicii răcoritoare pentru zile toride la Sibiu
La pas prin România Atractivă: Gusturi sibiene