Baia Populară pregătește redeschiderea

Baia Populară pregătește redeschiderea


Sibienii care au opinii sau sugestii referitoare la acest regulament sunt invitați să le transmită în scris până cel mai târziu în 19 mai 2021.

Consultă aici regulamentul Băii Populare

Finalizată încă din vara anului trecut, dar fără a putea fi deschisă publicului din cauza restricțiilor impuse în pandemie, Baia Populară se pregătește de redeschidere. ”Cel mai vechi spa din România”, după cum este prezentată Baia Populară, a fost închis din 2018 pentru lucrări de reabilitare și modernizare care au costat aproximativ trei milioane de euro.


20 de lei vor plăti adulții pentru accesul timp de o oră și jumătate la bazinul de înot, prețul fiind redus la jumătate pentru copii, elevi, studenți, pensionari și persoane cu dizabilități. 20 de lei va costa biletul de acces la sala de fitness pentru trei ore, prețul redus pentru categoriile mai sus descrise fiind de 15 lei. Pentru accesul în zona de îngrijire corporală (dușuri), prețul a fost stabilit la 5 lei pentru 30 de minute.

Acestea sunt prețurile propuse prin noul Regulament al Băii Populare, supus consultării publice. Regulamentul prevede și tarife pentru saună și salină (30 de lei pentru trei ore, respectiv 20 de lei cu reducere) sau pentru combinația ”bazin plus saună” (40 de lei pentru trei ore, respectiv 25 de lei cu reducere). Doar că, sauna este puțin probabil să fie deschisă prea curând având în vedere restricțiile din pandemie.

Propunerea de Regulament supusă consultării publice include și diferite pachete. Cum ar fi abonamentul lunar pentru bazin cu acces de câte o oră și jumătate pe zi – 300 de lei, respectiv 150 cu reducere - sau un abonament pentru zece ședințe valabil timp de două luni – care va costa 180 de lei, respectiv 90 de lei pentru categoriile care beneficiază de reducere).

Abonamentul lunar pentru sala de fitness va fi de 120 de lei (100 de lei cu reducere).

Cei care vor dori să aibă acces la toate facilitățile Băii Populare vor plăti un abonament lunar de 500 de lei (350 de lei cu reducere). Cei care doresc acest acces doar pentru o zi vor trebui să plătească 60 de lei (50 de lei cu reducere).

Cel mult 14 persoane. Deocamdată

În prezent, restricțiile în vigoare la nivelul județului Sibiu interzic utilizarea bazinelor de înot, cu excepția sportivilor de performanță sau a sibienilor înscriși în cluburi de înot (ori pentru cei cazați în hoteluri cu astfel de facilități). Reprezentanții Instituției Prefectului Sibiu au anunțat zilele trecute, pentru Turnul Sfatului, că se gândesc la modul în care vor solicita, după modelul autorităților brașovene, permisiunea de a ridica restricțiile accesului la piscinele interioare (detalii aici).

Dacă această restricție va fi ridicată, vor rămâne în vigoare limitările referitoare la numărul de persoane care pot folosi în același timp facilitățile Băii Populare. Adică cel mult o persoană pentru fiecare șapte metri pătrați. Aplicând această limitare, rezultă că bazinul de înot al Băii Populare va putea fi folosit simultan de câte 14 persoane. În sala de fitness, accesul va fi limitat la șapte persoane, în timp ce saunele și salinele nu vor fi, deocamdată, deschise. 

”Facem toate eforturile necesare pentru a putea să redeschidem Baia Populară și luăm măsuri astfel încât acest lucru să ofere o siguranță cât mai mare. Din păcate, actualele restricții ne indică faptul că nu vom putea primi, în același timp, un număr foarte mare de sibieni. Iar saunele, vor rămâne închise”, spune Ioana Dăncăneț, directoarea Băii Populare. Ea va participa la finele acestei săptămâni și la o reuniune a Asociației Spa România. ”Vrem să vedem cum vor proceda și celelalte bazine de înot din țară. Suntem în permanentă legătură cu ceilalți”.

În acest context, reprezentanții Băii Populare au demarat o serie de proceduri de angajare de personal. Redeschiderea acestui complex este preconizată pentru prima parte a acestei veri.

Acces pe bază de programare

Potrivit regulamentului supus consultării publice, accesul la Baia Populară va fi putea fi făcut doar în baza unei programări prealabile (care va putea fi făcută și on-line, prin intermediul unei platforme care va indica gradul de ocupare a fiecărui interval orar). Spectatorilor le este interzis accesul în clădire, iar minorii pot fi însoțiți de o singură persoană doar până în sala de așteptare. 

Cât timp va mai dura starea de alertă, tuturor celor care vor intra în clădire li se va măsura temperatura și vor fi ”triați observațional”, dezinfectarea mâinilor fiind facilitată prin amplasarea de dozatoare. Fiecare persoană va fi înregistrată într-un registru de evidență a utilizatorilor, iar accesul la vestiare se face cu respectarea distanței de siguranță. Pentru cei care prezintă semne de infecție, reprezentanții Băii Populare au pregătit o cameră de izolare, unde vor trebui să aștepte până la sosirea autorităților sanitare.

După ample investiții, pentru Baia Populară a fost obținută și autorizația ISU

În ceea ce privește accesul la bazin, acesta se va face după citirea și asumarea, pe bază de semnătură, a regulamentului supus acum consultării publice. ”Înainte de intrarea la bazinul de înot este obligatorie trecerea cu picioarele prin cuva de dezinfectare cu apă clorinată (pediluviu), urmată obligatoriu de efectuarea unui duș cu săpun pe tot corpul. (...) Este obligatorie purtarea măștii (medicale/non-medicale) în spațiile comune, care pentru o protecție eficientă trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. Înotătorii vor trebui să păstreze masca doar până la intrarea în bazin”, sunt câteva din punctele regulamentului supus consultării publice.

În ceea ce privește sala de fitness, și aici accesul se va face pe bază de programare. Iar înainte și după finalizarea exercițiilor, cei care merg la sală vor trebui să se spele pe mâini. ”Fiecare utilizator va dezinfecta aparatul înainte și după fiecare utilizare. Când nu efectuează exerciții fizice, purtarea măștii este obligatorie pe toată durata prezenței în sala de fitness. Utilizatorii au obligația să nu permită ca părțile descoperite ale corpului să vină în contact cu suprafețele echipamentului sportiv. Se recomandă folosirea prosopului”, se mai arată în documentul citat.


Baia Populară Sibiu a trecut printr-o amplă reamenajare


Dezinfecție după fiecare utilizare

Angajații vor trebui să poarte mască, mai puțin cei care vor desfășura activități fizice intense sau condițiile de muncă sunt solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc).

De altfel, anexa la regulamentul Băii Populare referitoare la măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid-19 cuprinde o listă lungă de puncte, în care se detaliază de la modul de utilizare al măștii de protecție (folosită doar după dezinfectarea mâinilor, schimbată o dată la patru ore sau de câte ori s-a umezit), până la modul în care trebuie să se desfășoare spălarea mâinilor (timp de cel puțin 20 de secunde) ori aerisirea încăperilor. Totodată, Regulamentul prevede și dezinfecții după fiecare tură de utilizatori ai bazinului de înot.

Serviciile pe care le oferă Baia Populară în urma modernizării

Sursa: Primăria Sibiu

- Un bazin de înot complet reabilitat, cu un sistem nou, electronic, de filtrare a apei și un sistem de filtrare a aerului în întreaga clădire care protejează structura imobilului în zonele cu umiditate crescută, aceasta fiind în trecut una dintre cele mai mari probleme. Pentru părinții care doresc să supravegheze copii în timpul orelor de înot, s-a amenajat o sală de așteptare dotată cu ecrane conectate la camerele video din zona bazinului.

-  Trei saune moderne: o saună uscată cu aromaterapie, o saună umedă și o salină cu sare de Himalaya, care poate fi folosită ca zonă de relaxare, dar și pentru tratamentul afecțiunilor respiratorii. S-a creat un culoar nou de legătură între bazinul de înot și saune, acest spațiu fiind amenajat ca zonă de relaxare. 

-  Trei zone noi de vestiare pentru bazin și saună, accesul făcându-se cu brățări digitale de acces

-  Zona de dușuri a fost relocată într-un spațiu mult mai generos 

-  Trei camere de terapie: una cu pietre jade, una pentru hidroterapie și una pentru masaj clasic.

-  O sală de fitness cu o suprafață triplă față de cea precedentă, amenajată într-un spațiu inedit, la subsolul clădirii, în locul fostelor spații tehnice. Aceasta a fost dotată cu aparate de ultimă generație, care pot fi utilizate inclusiv de către persoanele cu dizabilități.

-  O sală de activități sportive tip yoga, pilates, aerobic, situată în mansarda proaspăt amenajată în podul reabilitat al clădirii

-  O curte interioară complet reamenajată în care va funcționa o cafenea și un spațiu de joacă pentru copii

-  O terasă panoramică, amenajată la etajul I al clădirii

-  Un punct de belvedere amenajat în fostul turn de apă, care a fost complet reabilitat.

Prețurile au fost stabilite în urma unei analize de piață care a avut în vedere oferta similară din Sibiu (centrul Aria), dar și din alte București. ”Baia Populară se dorește a fi un centru cu tarife care justifică investiția, dar care să reprezinte un echilibru între tarifele practicate anterior modernizării și puterea de cumpărare a clientului țintă. Baia Populară își menține statutul de centru accesibil tuturor categoriilor sociale”.

.
Orarul și prețurile propuse pentru Baia Populară Sibiu

.
*Sursă text www.turnulsfatului.ro Urmărește pagina Baia Populară Sibiu

Alte sugestii

Află pașii de urmat pentru a clasifica un apartament în regim hotelier
Sprijin concret pentru refugiații din Ucraina care ajung în Sibiu
Ghișeul digital al Primăriei Sibiu, în testare
Pasajul pietonal Șaguna s-a redeschis de astăzi circulației pietonale
Primăria Sibiu a stabilit locațiile pentru autorecenzare asistată în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor