Biserica evanghelică din Mediaș

Biserica evanghelică din Mediaș

De vizitat în județul Sibiu


Despre

Ca o particularitate între celelalte catedrale de oraș din Transilvania, la Mediaș s-a păstra nu doar biserica cu hramul Sfintei Margareta, ci întregul ansamblu fortificat. Imaginea de astăzi a bisericii se datorează celor două construcții anterioare și numeroaselor faze de reconstrucție, încheiate în 1482. Doar turnul de vest a fost înălțat până la dimensiunea actuală la mijlocul sec. al XVI-lea.

Interiorul bisericii, cu secțiune transversală asimetrică este o combinație de basilică și biserică hală. Prin menținerea navei laterale la înălțime redusă s-au conservat la partea superioară a zidului navei principale picturi murale medievale deosebit de valoroase. Altarul triptic din 1485 este o operă de artă din perioada anterioară Reformei. Alături de acesta au fost aduse aici multe alte altare provenite din biserici care nu mai sunt folosite sau care sunt în pericol.

Biserica este înconjurată de un zid de incintă cu cinci turnuri de apărare, care adăpostește și ansamblul vechii primării, școala și casa parohială. În turnul de sud se păstrează capela Sfintei Maria unde pot fi admirate fresce pre-reformă foarte bine conservate. Curtea ansamblului este o descriere a evoluției de secole a vieții civice într-un oraș săsesc, aici fiind prezente elemente ale religiei, ale apărării, ale educației și ale administrației. Și astăzi clădirile bisericii, școlii și casei parohiale servesc încă scopului original.

*sursa
*sursa foto

Alte sugestii

Cooperativa Alma Vii

Activități în județul Sibiu / De vizitat în județul Sibiu / Județul Sibiu

Alma Vii - Centrul de interpretare a culturii tradiționale

De vizitat în județul Sibiu / Județul Sibiu / Obiectiv turistic

Biserica fortificată din Hosman

De vizitat în județul Sibiu / Județul Sibiu / Obiectiv turistic

Biserica Fortifcată din Mălâncrav

De vizitat în județul Sibiu / Județul Sibiu / Obiectiv turistic

Castelul de Lut Valea Zânelor

De vizitat în județul Sibiu / Județul Sibiu