Gospodărie-atelier de cojocar-curelar - Muzeul ASTRA

Obiectiv ASTRA


Audio Guide


Despre

Gospodărie-atelier de cojocar-curelar
Săliște, județul Sibiu

În Săliște, vestit centru din Mărginimea SIbiului, s-au dezvoltat, ca meșteșuguri specializate, curelăritul și cojocăritul, ale căror produse, răspândite pe o arie foarte întinsă, au fost unanim apreciate datorită calităților lor utilitare și artistice.
Casa de locuit este construită pe un soclu din piatră, mai înalt la fațadă. Are trei încăperi: camera mare, tinda la mijloc și camera mică. Mobilierul vopsit și pictat de meșteri specializați, constă din:pat, banca dinaintea patului, două lavițe lungi și masă. În dreapta intrării se află lădoiul, care se desface, transformându-se într-un pat. Iar la peretele din spate, castănul, cu sertare încăpătoare pentru păstrat haine și obiecte de uz casnic.

La peretele lateral se află atelierul de curelărie, format dintr-o masă ungă pentru croit, deasupra căreia este fixat pe perete, fliaizărul (trusa din piele în care meșterul păstrează uneltele).
În încăpere se mai găsește și scaunul de curelar în care se fixează și se taie fâșii subțiri de piele, cu care se brodează chimirele, și presa masivă pentru ștanțat diferite ornamente, cu o bogată gamă de tipare, cu modele în relief.

Photo Gallery

Alte sugestii

Gospodăria cu ocol întărit - Muzeul ASTRA

Obiectiv ASTRA

Moara de vânt joasă - Muzeul ASTRA

Obiectiv ASTRA