Festivalul de Artă Contemporană de la Sibiu


Data și ora:
Gazdă:

Strada Tribunei 6, Sibiu, Romania

Despre

Festivalul de Artă Contemporană de la Sibiu

Loc de desfășurare: Muzeul de Artă Contemporană, Primăria Municipiului Sibiu
Artiști participanți:
Ioan Muntean, Andrei Popa, Adrian Luca, Cătălin Precup, Alexandra Stoica, Ilie Mitrea, Celestina Albişor, Cristina Fău, Cristina Bernath, Creţu Lavinia, Creţu Stefan, Naoko Marisawa, Diana Morar-Oancea, Sorin Baciu, Mihai Zgondoiu, Mihai Pâslariu, Laura Arena, Sergiu Pavală, Robert Simon, Diana Pantea, Ileana Horoba Danci, Arezu Zargar, Sadegh Bagheri, Ionela Sandrina Mihuleac, Alexandru Cînean și alții.
Durată: 01.09. – 30.10.2020
Vernisaj – 04.09.2020, ora 17:00, Muzeul de Artă Contemporană Sibiu
Prezentare catalog - 08.09.2020, ora 15:00, Muzeul de Artă Contemporană Sibiu
Artist meet-ups – 15.09.2020 și 13.10.2020, ora 15:00, Muzeul de Artă Contemporană Sibiu
Colocviu - 22.09.2020 și 27.10.2020, ora 15:00, Muzeul de Artă Contemporană Sibiu
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță

Festivalul de Artă Contemporană de la Sibiu, la start

Având la activ organizarea cu succes a peste 10 evenimente expoziționale în țară și în orașul Sibiu, Asociația Brukenthal von Studio își propune ca în anul 2020 să pună bazele unui festival de artă vizuală contemporană. Scopul este de a implica o mare varietate de artiști activi național și internațional, astfel încât, pe termen lung, Sibiu Contemporary Art Festival / Festivalul de Artă Contemporană de la Sibiu să devină un nou brand al Sibiului și cel mai important eveniment din țară, în această nișă.

Festivalul se va desfășura anual, iar prima ediție va cuprinde 20 de artiști din toate mediile artistice, din țară și din străinătate. Artiștii expozanți vor fi membrii Asociației Brukenthal von Studio și invitații lor oficiali, aleși pe criterii de competență și relevanță.

Tema evenimentului din acest an este „Palindrom”. Observăm că suntem înconjurați și impactați de cifre și de numere, încă din primul moment: ora, ziua, luna, anul, vârsta, greutatea, înălțimea, CNP-ul, seria, blocul, scara, etajul, apartamentul, coeficientul de inteligență, PIN-ul, numărul de cont, codul de acces, numărul de înmatriculare, numărul autobuzului, codul poștal, numărul la pantof, lungimea hainei, lărgimea pălăriei, numărul de ordine, costul chiriei, numărul de pagini, bonul de casă, numărul de telefon, salariul luat, plata dată, restul primit, cuantumul creditului, mărimea investiției, datoria la bancă, impozitul la stat ș.a.m.d. Efectuăm operații aritmetice inclusiv la nivel simbolic, fie că ne calculăm timpul, ne măsurăm vorbele, ne adunăm eforturile sau ne împărțim sarcinile. Acordăm importanță anumitor cifre ori numere pe care le considerăm norocoase sau fatidice. Unele sunt vedete: 0, 1, 3, 5, 7, 8, 10, 13, 18, 365, 666, numărul de aur, Pi, șirul Fibonnaci. Și peste toate aceste cifre și numere investite cu simbolism, comparate și permutate după imuabile legi ale numerologiei, avem palindromurile calendaristice, de o complexitate și însemnătate aproape magice, interpretate ca răscruci de la care se petrec schimbări de direcţie, de vibraţie, de stare, de atitudine. Un număr se numeşte palindrom dacă prima lui cifră este egală cu ultima, a doua cu penultima şi aşa mai departe, adică arată la fel și de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga. Data 02.02.2020 este un palindrom de opt cifre perfect, format prin repetiția doar a două cifre, fiind prima astfel de zi din ultimele nouă secole și totodată singura din timpul vieții noastre. Este considerată „cea mai palindromică zi înregistrată vreodată” și pentru că este a 33-a zi din an, iar numărul zilelor rămase de la această dată este de 333, anul 2020 fiind an bisect. Deci numărul zilei este un palindrom, iar numărul zilelor rămase este tot un palindrom. Această dată coincide și cu ziua în care celebra marmotă Phil din Statele Unite face previziunile meteorologice (Groundhog Day). Prin urmare, tema aleasă pentru prima ediție a SCAF este una ofertantă conceptual și actuală.

Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală.