Biserica Ursulinelor

Biserica Ursulinelor


Address

Str. General Gheorghe Magheru, Nr. 34-36 Sibiu, România

Telefon

Despre

Biserica Ursulinelor este o biserică romano-catolică situată în centrul Sibiului, pe strada Gheorghe Magheru. A fost construită în secolul al XV-lea, iar denumirea sa vine de la numele călugăriţelor patronate de Sf. Ursula.
Biserica Ursulinelor a fost la origini biserica Mănăstirii Dominicane. În anul 1728, după instaurarea administrației austriece în Transilvania, edificiul fostei mănăstiri dominicane a fost predat călugărițelor ursuline, fiind populat de un grup de călugărițe aduse de la Pojon.
Iniţial, clădirea bisericii a fost construită în stil gotic, fiind foarte asemănătoare cu biserica franciscană. În perioada 1728-1733, călugăriţele ursuline au refăcut biserica în stil baroc. Edificiul mai păstrează şi astăzi unele elemente gotice cum sunt contraforturile, ferestrele trilobate în partea superioară și portalul gotic târziu de pe fațada de vest. Ulterior, construcţia a fost renovată şi modificată de mai multe ori. 
Pe fațada vestică a bisericii, deasupra portalului de intrare, se află statueta Sf. Ursula într-o nișă de formă semicirculară. Statueta Sf. Ursula este așezată pe un soclu de tip baroc, sub care se află un ecuson albastru cu inscripția "Ursula". 
Un element inedit îl constituie inscripția de deasupra arcului de triumf, care amintește de binefăcătoarea bisericii, împărăteasa Maria Terezia. Literele textului latin, marcate cu roșu, indică anul ultimei mari renovări (1774).
Biserica prezintă în interior trei altare de dată relativ recentă.
În prezent, Biserica ursulinelor este folosită atât de comunitatea romano-catolică, cât și de cea greco-catolică din Sibiu. Slujbele religioase romano-catolice sunt celebrate în limba latină în zilele de luni, miercuri și sâmbătă, și în limba germană, în zilele de duminică și în sărbătorile de poruncă.

*Credit foto: Gabriela Cuzepan - Bebeșelea

Photo Gallery

Alte sugestii

Biserica Evanghelică C.A. Gușterița Sibiu

Biserica

Biserica Creștină „Emanuel”

Biserica

Biserica "Buna Vestire" ("Biserica din Groapă")

Biserica

Biserica Evanghelică "Sfântul Ioan"

Biserica

Catedrala Mitropolitană "Sfânta Treime" - Catedrala ortodoxă

Biserica