2. Evenimente importante în istoria Sibiului

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Piața Mare, Sibiu, Romania

Despre

Așezarea a fost colonizată în secolul al XII-lea de sașii veniți în Sudul Transilvaniei la invitația Regelui Geza al II-lea, pentru a apăra granițele Ungariei. În schimbul serviciilor militare, sașii au fost recompensați cu privilegii. Bula de Aur, oferită de regele Ungariei Andrei al II-lea în 1224 a fost una dintre acestea. În 1366 Sibiul este atestat ca oraș oraș sub denumirea de „Hermannstadt”. În acel moment orașul număra aproximativ 1900 de locuitori și 13 bresle meșteșugărești, antrenând dezvoltarea comerțului. Tot în acest secol au fost deja menționate un spital, o bibliotecă, o școală, și o monetărie. Dezvoltarea economică, evoluția urbanistică și desăvârșirea sistemului de fortificație au determinat în 1692 investirea Sibiului cu statutul de capitală a Transilvaniei până în 1791. Sibiul ținea pasul cu polii urbani ai timpului și secolul următor deschide primul muzeu public din sud-estul Europei (1817), construiește cale ferată (1872) și introduce electricitatea (1897). 
1 decembrie 1918 marchează unirea Transilvaniei cu România și o nouă etapă în viața Sibiului. Structura etnică a orașului se modifică. Au loc emigrări masive ale populației săsești și imigrări ale locuitorilor români din alte regiuni. Orașul se adaptează erei industrializării. 
În decembrie 1989, Sibiul a fost printre primele orașe din țară care se alătură revoluției împotriva regimului comunist din România. 
În anul aderării României la Uniunea Europeană, 2007, Sibiul devine Capitală Culturală Europeană. În 2011, destinația turistică, orașul Sibiu este onorată cu 3*** stele Michelin. La fel de multe stele Michelin a primit și Muzeul ASTRA în 2019. 
9 mai 2019 a rămas în istoria Sibiului datorită summit-ul informal al șefilor de stat și de guvern din statele membre UE care a avut loc aici. 2019 aduce întregii regiuni statutul de Regiune Gastronomică Europeană. În 2021 devenim Capitala Europeană a Drumeției. 
 
🤔 Știai că? 

🔍 Sibiul păstrează o cronică a celor mai importante evenimente din perioada 1100 - 1929. Autor este istoricul, etnograful și scriitorul Emil Sigerus (1854 - 1947).

🔍 Câteva date cheie în istoria orașului: 1494 - prima farmacie, 1525 - prima tipografie, 1534 - prima fabrică de hârtie, 1544 - prima carte în limba română, în 1557, prima fabrică de bere - 1717.

🔍 Drepturile colective ale sașilor din Transilvania numărau printre altele, scutirea de taxe și dreptul la alegerea liberă a judelui regal iar mai apoi a primarului orașului.

🔍„Orașul roșu” este una dintre “poreclele” Sibiului primită în urma unor asedii turcesc eșuate. Probabil datorită culorii zidurilor, Sibiul este descris ca „orașul roșu”. 

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide