25. Sala Thalia
Obiectiv Audio Guide
Audio Guide
Despre
Spuneam că Sibiul a ținut pasul cu tehnologia militară a vremii. Așa se întâmpla și în secolul al XVI-lea, când au apărut tunurile, iar pentru utilizarea lor, micile bastioane, concepute pentru arme cu calibru mic, erau nepotrivite. A început astfel construcția unui bastion gros, potrivit pentru toate tipurile de artilerie. Continuând plimbarea spre capătul Parcului Cetății, vei găsi o poartă spre dreapta, față în față cu Turnul Dulgherilor. La ieșire din siguranța fortificației, vei simți agitația orașului din afara zidului, noul „inamic” de care putem pretinde că ne protejează sistemul de apărare în secolul XXI. Cercetează pentru câteva clipe zidul alb al bastionului gros. Ferestrele asimetrice scoase în evidență sunt transformate din fostele guri de tragere. Strategia consta în îndepărtarea celor care încercau să pătrundă prin zidurile cetății. Curând, sibienii au preluat de la italieni moda bastioanelor de tip „orecchione”. Triunghiul galben marchează linia fostului val de pământ. Poate dorești să înconjori turnul gros prin curtea filarmonicii și turnul cu scări, ori poate revii pe strada Cetății. Intrarea principală a fostului turn gros destăinuie identitatea contemporană a clădirii, sediul Filarmonicii de Stat din Sibiu, sala Thalia. Inscripția 1788 - 2004 indică anii în care clădirea s-a metamorfozat. În 1788 bastionul de apărare a devenit prima sală de teatru din Transilvania iar în 2004 clădirea și-a reluat funcția culturală, evidențiind în arhitectură și elementele din sistemul de apărare.
🤔 Știai că?
🤔 Știai că?
🔍 Tipograful și mai apoi primarul Sibiului, Martin Hochmeister a fost cel care a inițiat transformarea turnului de apărare în sală de teatru. Construcția a durat un an, în 1788 fiind jucata prima piesă de teatru.
🔍 Thalia este numele muzei comediei și a poeziei idilice. În greaca antică Thalia înseamnă „cea veselă, cea înfloritoare”.
🔍 Printre evenimentele extraordinare găzduite de sala Thalia, se numără Sibiu Opera Festival, Zilele muzicale româno-americane și Festivalul-concurs internațional de interpretare pianistică și compoziție „Carl Fieltsch”.