23. Pietonala Nicolae Bălcescu
Obiectiv Audio Guide
Audio Guide
Despre
La ieșirea din parcul Astra întâmpini forfota oamenilor ce trec spre sau dinspre pietonala Nicolae Bălcescu. Pe vremuri strada se numea Heltauergasse, aluzie la drumul ce ducea spre localitatea Cisnădie. Călătorii ce veneau din această direcție intrau în oraș prin Turnul Porții Cisnădiei, aflat odinioară aici.
Ia direcția Pieței Mari! Privirea îți este furată de ferestrele animate ale restaurantelor și magazinelor, dar și de ornamentele baroce sau eclectice de pe fațadele colorate. Fiecare spune poveste familiilor înstărite ce au locuit aici sau a magazinelor închiriate. De la parfumuri, bijuterii, ceasuri, blănuri, pălării și mobilă, până la mezeluri și prăjituri, de toate se găseau pe această stradă.
Pe la mijlocul ei, îți vor atrage atenția pe partea stânga capitelurile corintice ale Casei Bugarsky.
Alipită pe acoperișul căsuței cu doi ochi arată direcția vântului o girueta în formă de pisică.
Pe partea dreaptă verdele intens și bovindoul scot în evidență Casa Bielz.
Câțiva pași mai în față o fântână arteziană dă viață unei piațete. Acordă un minut să observi clădirile din jur. Pe partea stângă spre Piața Mare vei vedea pe colț o clădire înaltă, fostul sediu al Regimentului Garnizoanei. Față în față pe aceeași parte se disting formele neorenascentiste ale, probabil, celui mai cunoscut hotel din Sibiu, Împăratul Romanilor.
Întoarce privirea spre strada ce se deschide din pietonală. Clădirea de pe colț, cu colțul teșit și balconul cu feronerie dantelată îți va atrage privirea. Între sibieni era cunoscută ca „La Floașiu” după numele comerciantului care a deschis în 1920 cel mai mare magazin românesc din Ardeal.
🤔Știai că?
🔍 În timpul Festivalului Internațional de Teatru, pietonala este animată de dansatori, acrobați și actori în spectacole de stradă captivante.
🔍Casa Bielz a fost botezată după dr. Julius Bielz, cunoscut istoric, muzeograf și etnograf. Soția lui, Josefine Bielz, a înființat în casa lor Asociația Femeilor Sibiene în 1875.
🔍Pe mijlocul pietonalei a circulat tramvaiul până în 1970.