24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Strada Alexandru Papiu-Ilarian, Sibiu, Romania

Despre

Dacă nu ai obosit alegând suvenirurile de la intrarea pe strada Papiu Ilarian, te invităm să continui explorarea Sibiului. Cu cât privești mai atent, cu atât vei descoperi mai multe detalii interesante. Acoperișuri cu lucarne, fațade cu motive în relief și porți decorate, așa cum poți vedea motivul solar pe poarta verde la trecere pe strada Tipografilor. În clădirea cea mare, de pe colț a locuit dramaturgul Radu Stanca, patronul spiritual al Teatrului Național din Sibiu. Numele lui îl vei regăsi și pe una din stelele Aleii Celebrităților din Parcul Cetății. 
Mai fă câțiva pași pentru a ajunge pe strada Cetății, botezată și „Cea mai frumoasă stradă din Sibiu”. Spectaculozitatea se datorează patinei istorice imprimate de turnurile și zidurile de apărare, recent rehabilitate și redeschise publicului pentru vizitare, după mai multe decenii. Rămâne cea mai bine păstrată porțiune din fortificația de secol XIV. Zidurile de apărare se asemănau cu porțiunea restaurată din apropierea ta. Bastioanele poartă numele breslelor care le-au construit și gestionat, astfel le poți vedea pe cele ale Archebuzierilor, Olarilor și Dulgherilor. În secolul al XVI-lea Sibiul deținea printre cele mai bine dotate și eficiente sisteme de apărare. Zidurile înconjurau aproximativ 80 de ha fiind asigurate de 39 de bastioane. Elementele cheie rămân, bineînțeles, locuitorii ajutați de cea mai modernă tehnologie militară. Astfel se explică de ce în perioada celor mai aspre năvăliri otomane Sibiul nu a fost cucerit, fiind poreclit „orașul roșu”. Rezistența se datora și tributului plătit imperiului Otoman. Plimbându-te printre cele două ziduri îți vine greu să crezi că ești într-un fost șanț de apă, utilizat pentru apărarea mai eficientă, nu-i așa? 
 
🤔 Știai că?

🔍 Strada Cetății a devenit spațiul unor evenimente speciale în care gastronomia și meșteșugul se îmbină de minune cu muzica, percum VinFest, Craft Fest și Artsy Hanmade Fair.

🔍 Deși servesc aceluiași scop, fiecare bastion este diferit prin formă și elementele decorative. Demonstrează probabil mândria și dorința de manifestare artistică a breslelor. 

🔍 Din 2013, cu ocazia fiecărei noi ediții a Festivalului de Teatru de la Sibiu, câteva noi personalități importante din lumea internațională a artelor spectacolelor primesc câte o stea pe Aleea Celebrităților. 

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide

22. Parcul și Palatul ASTRA

Obiectiv Audio Guide