Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA


Program

Închis
Vezi programul

Address

Muzeul Civilizației Translivane ASTRA, str. Pădurea Dumbrava, nr. 16

Despre

Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA, înființat în anul 1993, este trezorierul valorilor patrimoniale moştenite de la Muzeul „Asociațiunii” (înființat în anul 1905 de Asociațiunea Transilvană pentru Cultura şi Literatura Poporului Român, şi desființat, prin dictat comunist, în 1950).

Muzeul deține un patrimoniu de 9.002 obiecte înregistrate sub sigla “A”, împărțite pe șase colecții: 6.523 broderii, 1.025 port-textile, 567 obiecte de cult, 539 lemn, os, fier, 330 ceramică și 18 păpuşi.

Colecțiile s-au îmbogățit, în ultima jumătate de secol, ajungând astăzi la 30.138 obiecte din care: 8.740 port-textile, 9.884 broderii, 3.960 ceramică, 4.147 obiecte de cult, 3.407 lemn, os, fier.

De-a lungul anilor, aceste valori de patrimoniu au fost prezentate în numeroase expoziții organizate în țară şi în străinătate, până la închiderea Expoziției de artă populară din Palatul Brukenthal, în anul 1990.

Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA este conceput ca un muzeu multietnic şi interdisciplinar si are ca scop definirea multiculturalității unei regiuni europene cu o conviețuire plurietnică multiseculară, precum și evidențierea acestor valori comunitar europene și particular etnice.

Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA a inițiat şi aplicat conceptul modern de „museum vivum”, cu scopul salvării, conservării și valorificării culturii populare.

Astfel, muzeul organizează Târgul Creatorilor Populari din România, Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiționale”, ASTRA Multicultural, Tradiții din iarna ASTRA, Târgul Național de Jucării, Târgul Olarilor (în colaborare cu Centrul National pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale), Ziua Universală a Iei.

De asemenea, Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA organizează expoziții temporare în sălile Pavilionului Muzeal Multicultural.

Pavilionul Muzeal Multicultural găzduiește două expoziții deosebit de interesante, instructive, care transmit vizitatorilor noștri TRADIȚIA.

Expoziția, ca experiență multimedia – Sunetul, care păstrează ideea parcursului utopie-distopie, nu este un însoțitor brutal și permanent al vizitatorului. Nu are o reprezentare clasică, distantă, convențională, strict documentaristică sau radiofonică asupra unor fenomene sonore specifice târgurilor. El se vrea ca un corp viu, de sine stătător, care în contrast cu obiectele expuse scapă mereu printre degetele vizitatorilor, fie urmărindu-le parcursul prin expoziție, fie chemându-i sau surprinzându-i în alte zone. El îmbracă anumite elemente, obiecte sau grupuri de obiecte, într-o aură specială, imposibil de anticipat în absența lui. În zona cinematografului 4k, din Sala Târg, documentarul despre târgul de la Negreni este însoțit de un montaj sonor sonor menit să ilustreze vacarmurl motorizat al târgului contemporan….

Photo Gallery

Expoziții Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA

Alte sugestii

Muzeul de icoane pe sticlă „Preot Zosim Oancea” Sibiel

Județul Sibiu / Muzeu

Muzeul ASTRA

Obiectiv turistic / Muzeu

Casa Albastră - Sala Multimedia

Muzeu

Muzeul Naţional Brukenthal

Obiectiv turistic / Muzeu

Colecţia Locomotivelor cu Abur

Muzeu