11. Clădirile din Piața Mică

11. Clădirile din Piața Mică

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Piața Mică, Sibiu, Romania

Despre

Patina istorică a Pieței Mici îți va stimula curiozitatea. Află mai multe despre casele cu picioare și ochi. Te invităm într-o plimbare, pe jos sau doar cu privirea, spre cea care îți atrage vădit atenția, Casa Luxemburg. Cea roșie - portocalie din stânga Podului Minciunilor. Spre stânga vei întâlni logiile deschise ale caselor ce s-au păstrat din secolele XV-XVI. Între acestea, pasajul Pantofarilor leagă Piața Mică de Piața Huet. Mai spre stânga vei remarca un fronton diferit de restul, în formă de trepte cu turnulețe, Casa Hermes. Vis-a-vis se desfășoară latura nordică a bisericii romano-catolice și intrarea în fosta criptă, transformată în 2007 în librărie – cafenea. Alipită bisericii se înalță parohia romano-catolică, construită în stil baroc în secolul al XVIII-lea de călugării iezuiți. Șirul arcadelor continuă și în stânga Turnului Sfatului. Sub acestea au funcționat până în secolele XIX - XX o băcănie, un magazin de stofe, o farmacie, un magazin de instrumente muzicale și o măcelărie. Pe colț, pe sub transformatul turn al Scării Aurarilor cobori spre piața cu același nume. 

Mai încolo te va ademeni loggia Casei Artelor. Fă o plimbare sub arcadele pitorești, pe lângă galeriile Astra. De aici poți admira și achiziționa cele mai autentice suveniruri tradiționale. 
La etaj poți admira expozițiile temporare ale Complexului Național Muzeal ASTRA. Fața e decorată cu un medalion cu stema orașului. 

Îți este greu să-ți imaginezi că te găsești într-o fostă măcelărie, nu-i așa? La doar câțiva pași, trecătorii se grăbesc să se fotografieze pe Podul Minciunilor. 
 
🤔 Știai că? 
 
🔍 În „Casa Hermes” a funcționat până în 2019 „Muzeul Franz Binder”, primul muzeu de etnografie universală din România. Azi este sediul Astra Film Fest.

🔍  Imobilul din Piața Mică, nr. 22 se numără printre cele mai recent restaurate clădiri istorice care adăpostește astăzi Casa Csătoriilor. 


🔍 În Piața Mică, la numărul 26 a locuit în perioada 1877 - 1883 George Barițiu. Tot aici a fost redacția revistei Transilvania și a ziarului Observatorul, ambele inițiate de Barițiu.


🔍 Lucarnele/ ferestrele migdalate de pe acoperișuri, sunt specifice centrului istoric al Sibiului, cunoscute ca „ochii sibiului”. 

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide