12. Podul Minciunilor
Obiectiv Audio Guide
Audio Guide
Despre
Podul Minciunilor se regăsește în toate topurile obiectivelor de vizitat în Sibiu. Se spune că ar fi fost punctul de întâlnire între tinerele sibience și militarii veniți în oraș cu trupele austro-ungare. Aici se promitea dragoste eternă și se rosteau jurăminte deșarte. Fetele amăgite au blestemat podul, să se dărâme sub cei care rostesc o minciună deasupra lui.
O altă legendă povestește despre falșii prooroci, spânzurați de acest pod. Alte surse consideră că numele se datorează conflictelor dintre negustori și localnici. Fiind foarte exigenți, sibienii luau la rost producătorii care le vindeau marfă proastă, iar locul a devenit unul rău famat.
Indiferent de perioadă și legendă, cert este că Podul Minciunilor a devenit un simbol al orașului fiind primul pod de fontă de pe actualul teritoriu al țării, montat în 1859. Fundalul negru este înveselit de frumoasele ornamente vegetale gotice sau simbolurile și caracterele aurite.
Prezentul leagă podul de noi obiceiuri ce nasc alte legende, cum ar fi cea a lacătelor. Podul fiind monument istoric, lacătele agățate pe grilaj sunt îndepărtate periodic. Acela va fi momentul când dragostea ferecată de pod, se va topi în metalul reciclat.
Indiferent de legenda în care crezi, acordă-ți un moment pe această punte între adevăr și minciună, ce leagă, sau desparte, Piața Mică de Piața Huet și Orașul de Sus de Orașul de Jos.
🤔 Știai că?
🔍 Una dintre explicațiile numelui Podului Minciunilor este legată de două cuvinte germane omofone: Liegenbrücke (pod culcat) și Lügenbrücke (podul minciunilor).
🔍 Podul a fost inaugurat la 17 decembrie 1860.
🔍 Strada de sub Podul Minciunilor duce spre piața Dragonilor și strada Ocnei.