22. Parcul și Palatul ASTRA

22. Parcul și Palatul ASTRA

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Strada Mitropoliei, Sibiu, Romania

Despre

După atâtea străzi și clădiri, te invităm la o plimbare în parcul ASTRA. În secolul al XIX-lea, zidurile de fortificație și turnurile de apărare s-au demolat sau au fost înglobate în noua infrastructură. În 1879 s-a înființat Societatea pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, a cărei scop îi este sugerat de nume. S-a preocupat de amenajarea spațiilor verzi din oraș, parcul ASTRA fiind prima realizare semnificativă. La începutul secolului XX parcul a primit înfățișarea de azi și datorită activității Asociației ASTRA au fost dezvelite mai multe busturi ale personalităților culturii românești. Din 2007, în mijlocul parcului s-a amenajat o fântână arteziană ce animă locația pe timp de vară. Datorită măsuțelor de șah din marmură, își petrec cu plăcere timpul aici pasionații sportului minții. Dacă te ține, provoacă-i la o partidă! 
Îți vor atrage atenția cei doi Atlași de la intrarea Palatului Asociației Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA. Construit între 1903 și 1905 a servit drept sediu pentru asociație fiind conceput pentru a adăposti un muzeu istoric și etnografic, arhiva și biblioteca asociației. Muzeul a fost inaugurat în 6 august 1905. 
Prin decorațiunile exuberante specifice stilului victorian, sala de la etajul II este printre cele mai frumoase spații de spectacole din oraș. Pe scena din incintă a avut loc primul spectacol de teatru românesc din Transilvania. În zilele noastre sala găzduiește evenimente extraordinare, lansările de carte, concertele de jazz și muzică clasică. Palatul adăpostește sediul central al Bibliotecii Județe ASTRA. 
În partea stângă atrage atenția fațada ornamentată a Spitalului de pediatrie. Destinația inițială a fost cea de sanatoriu și casă de oaspeți pentru cei care frecventau baia populară. Sub denumirea de „Baia populară”, clădirea recent reabilitată își primește și azi oaspeții în decorul fascinant oferit de plafonul înalt, balcoanele cu arcade și elemente specifice barocului și Jugendstilului. 
 
🤔 Știai că?


🔍 Obiectivele Societății pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu au fost preluate din 2010 de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS).


🔍 Construirea Palatului ASTRA a costat 158.426 de coroane. Suma a fost colectată din taxele membrilor, donatori și o loterie organizată în acest scop.


🔍 Un rol important în strângerea fondurilor l-a avut Dr. Cornel Diaconovici, secretarul asociației, autorul primei Enciclopedii românești. 


🔍 Prima piesă de teatru jucată la inaugurarea sălii a fost Fântâna Blanduziei de Vasile Alecsandri. 

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide