27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Piata Schiller 1, Piața Friedrich Schiller 1, Sibiu 557260, Romania

Despre

După ce ai fixat imaginea fațadelor pastelate cu camera ori cu privirea, te invităm să te furișezi pe gangul din apropierea sălii. Vei ajunge pe strada Tipografilor, denumită cândva Wiesengasse, pe vremea când se organiza aici Târgul Olarilor. De aici vei intra spre dreapta în Piața Schiller. Sub bovindoul de pe colț, vei vedea bustul din bronz a lui Schiller. A fost donat orașului de Gustav Nüssbacher, unul dintre măcelarii specialiști în fabricarea Salamului de Sibiu la începutul secolului XX. Statuia a fost dezvelită inițial în Parcul ASTRA cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea celui mai cunoscut poet romantic german. Profită de un moment de liniște pe băncuțele din jurul fântânii arteziene. Față în față vezi fațada cu grilaje metalice bogat ornamentate, autentice din epoca barocă a orașului. Casa a aparținut lui Martin Hochmeister, primarul orașului, care a fost vizitat de însuși împăratul Iosif al II-lea. Tot aici a copilărit strănepotul lui Hochmeister, Emil Sigerus, cel căruia îi datorăm Cronica orașului Sibiu. 
Trecând strada Timotei Popovici, pe partea dreaptă se desfășoară clădirea Arhivelor statului. Construită la începutul secolului XX, păstrează elemente eclectice caracteristice. Construcția a fost concepută pentru scopul pe care îl îndeplinește și azi, depozitul fiind iluminat de ferestre mari și separat de clădirea administrativă printr-un coridor lung, pentru a proteja documentele în caz de incendiu. E prima clădire construită pentru păstrarea și conservarea patrimoniului arhivistic din România. Păstrează documente din perioada 1292-1984. Pe fațada vei recunoaște stema Transilvaniei, a Sibiului și a Universității Săsești. 
Strada Arhivelor te va conduce înapoi spre Piața Mare. Înainte de a trece prin gangul Generalului, caută stema orașului în elementele decorative ale Casei Bedeus. 
 
🤔 Știai că? 
 
🔍 Strada Arhivelor s-a numit F.D. Roosevelt până în 1970, Ambruster până în 1946 și Generalkommandogasse până în 1872. 


🔍 Timp de 200 de ani în Piața Schiller a funcționat o moară, cunoscută ca Rossmühle.


🔍 Casa care adăpostește pe colț bustul lui Schiller a aparținut lui Gustav Dietrich. După moartea sa, lasă moștenire imobilul fundației cu același nume care deschide aici „Casa creștină de oaspeți.” 

Alte sugestii

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide

22. Parcul și Palatul ASTRA

Obiectiv Audio Guide