16. Piața Huet - Casa Calfelor

16. Piața Huet - Casa Calfelor

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Piața Albert Huet Nr. 3, Sibiu, Romania

Despre

Continuă spre vest și caută portalul imens, reprezentat de una dintre fostele intrări principale ale bisericii. De pe latura zidului din fața acestuia, te poți bucura de imaginea acoperișurilor cărămizii cu ochi și hornuri. Privind în jos, poți observa contraforturile și întrepătrunderea a trei ziduri de apărare, ce flanchează Piața Huet. 
În apropiere un stâlp interesant îți va atrage atenția. Înțepat cu multe cuie, nasturi și alte obiecte de metal și cu un dragon de piatră deasupra, păstrează amintirea calfelor călătoare. Pe vremuri, calfele primeau adăpost în Casa Calfelor în timpul călătoriei de inițiere. Conform tradiției, înainte de a deveni meșter, o calfă trebuia să plece în alt oraș de breaslă pentru a dobândi experiență în atelierele altor meșteri. Doar cu scrisoarea de recomandare își merita locul în breaslă. 
Casa Calfelor din Sibiu și-a păstrat destinația, fiind locul de baștină al calfelor zilelor noastre. Pe timp de vară, meșteri tineri îmbrăcați în costumele și pălăriile breslelor de odinioară inspiră centrului istoric atmosfera orașului meșteșugurilor de odinioară. Răsunetul uneltelor lor anunță atelierele de fierar, tâmplar sau pietrar. La plecare din Sibiu, lasă drept suvenir sau talisman norocos un obiect în Stâlpul Calfelor. 
Înainte de a coborî pe scările de sub turn, cercetează clădirile din stânga lui și probabil dreapta ta. Vei remarca cu siguranță o fațadă cu un portal gotic de piatră dantelată. Deasupra, un blazon renascentist, executat la comanda preotului Johannes de Alțâna de cel mai renumit pietrar al vremii, Andreas Lapicida. Pe fațada etajului, trei picturi murale îl reprezintă pe Sfântul Ioan Botezătorul, pe Fecioara Maria cu pruncul Isus, iar în a treia se recunoaște blazonul regelui Ungariei, Matei Corvin. 
 
🤔 Știai că?


🔍 Înainte de plecare în călătorie inițiatică, o calfă era nevoită să îndeplinească anumite criterii: să aibă o vârstă de sub 30 de ani, să nu fie însurat, să nu aibă copil nici datorii, și să nu fie certat cu nimeni din comunitate. 


🔍Printre simbolurile blazonului de piatră vei vedea un leu cu o cruce și o coroană, stema lui Johannes de Alțâna, iar în cele patru colțuri reprezentarea preotului, al sfântului Ioan Botezătorul, al împăratului Frederic al III-lea și al papei Alexandru al VI-lea.


🔍 De-a lungul vremii, Piața Huet era cunoscută drept „Friedhof”, „Kirchhof” sau „Piața Griviței”. 

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide