17. Prima Poartă și Scările Turnului

17. Prima Poartă și Scările Turnului

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Strada Turnului, Sibiu, Romania

Despre

Întoarce-te la Turnul Scărilor, transformată în Casa Calfelor. Treci pe sub una dintre cele mai vechi construcții de apărare ale Sibiului, ridicate din piatră în secolul al XII-lea. Turnul servea ca poartă de intrare în cea dintâi incintă de fortificație. Pe aici se retrăgeau la adăpostul zidurilor locuitorii din Cibinensis în cazul năvălirilor. Un asediu mongol lasă prăpăd în 1241, motiv pentru care sibienii se avântă în dezvoltarea serioasă a sistemului de fortificație. 
După primele trepte intră pe poarta din dreapta pentru a te bucura de ambianța curții interioare cu zidurile de piatră și turnul de lemn. Turnul aparține Bisericii Azilului, prima biserică ridicată, transformată ulterior în hală pentru îngrijit bolnavii. În prezent este amenajată ca biserică Ortodoxă iar intrarea se face din strada Azilului. 
Poate te lași ispitit de articolele expuse în vitrinele magazinelor locale sau aroma bunătăților strecurate din bucătăriile localurilor. Dacă (sau după ce nu) ai rezistat tentațiilor cotește la dreapta sub contraforturile curbate. Îndreaptă privirea în sus pentru a observa cât de abruptă este panta de sub turnul bisericii. Sibienii încă mai povestesc de ce turnul a rămas cel de-al doilea ca înălțime din Transilvania. Pentru a se asigura că turnul din Sibiu va fi cel mai înalt, meșterii au plecat la Bistrița, pentru a măsura cu o funie turnul considerat cel mai înalt de atunci. Bineînțeles că bistrițenii țineau și ei la orgoliul lor și i-au invitat pe sibieni la un ospăț ca într-un moment de neatenție să reteze a bucată din funie. 
Indiferent dacă alegi să urci pe scări sau să ocolești zidul pe cărarea din dreapta, vei vedea la dreapta o stradă despicată în două de un fost zid de apărare. Dacă ești suficient de aproape de ușa Liceului de Artă din apropiere, vei putea admira înălțimea turnului locuință, parte organică a Muzeului de istorie - Casa Altemberger. 

🤔 Știai că?

🔍 Biserica Azilului e considerată printre cele mai vechi spitale din Transilvania.

🔍 În fața turnului locuință se observă forma unei grădini, cunoscută drept „Grădina martirilor”. Se zice că în pivnițele clădirii se închideau condamnații, iar pentru a obține răspunsuri la interogatoriu, erau torturați sub această grădină. 

🔍 Legenda spune că datorită formei arcuite, strada din stânga zidului se numea „Spinarea Câinelui”. 

🔍 Scările Turnului conduc spre Piața Cibin. Dacă ai timp, degustările de brânzeturi oferite în hala lactatelor merită o pauză gastronomică. 

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide