4. Piața Mare - istorie și marcaje
Obiectiv Audio Guide
Audio Guide
Despre
Ieșind din Centrul de Informare Turistică, ajungi în inima orașului - Piața Mare a Sibiului, un spațiu metamorfozat de fiecare secol în funcție de perioada istorică. Spațiul s-a conturat în secolul al XIII-lea după ce Sibiul a obținut dreptul de a organiza târguri periodice. Acestea se desfășoară în jurul fântânii „Berzei”. După ce orașul primește și dreptul la pedeapsa capitală, condamnările și execuțiile publice au loc tot în Piața Mare (până în secolul al XVIII-lea). Tot aici au săpat localnicii depozitele de grâne, ca măsură de precauție în caz de asediu. Gurile acestora sunt evidențiate de 5 cercuri acoperite cu marmură neagră. În apropiere vei remarca un pentagon desenat în pavaj cu pietre roșii, ce marchează locul statuii sfântului catolic al orașului, Nepomuk (din 1734 până în 1948). Câțiva pași mai încolo, o placă comemorativă aduce omagiu eroilor revoluției din 1989. Nu departe, pietre roșii modelează un cerc ce amintește de prima pompă de apă. Din 1984 până în 2004 statuia lui Gheorghe Lazăr domina piața. Azi o variantă reinventată a statuii privește Piața Mare dinspre Turnul Sfatului. Spre est un alt cerc cărămiziu indică locul stâlpului infamiei decorat cu statuia lui Roland. Simbol al autorității și autonomiei legislative a Sibiului, statuia cavalerului dreptății a fost prezentă în Piața Mare din 1550 până în 1783.
Imaginează-ți sutele de generații care au bătătorit pietrele Pieței Mari, pe jos, cu trăsura, omnibusul, tramvaiul sau mașina pentru a se întâlni. Aici aveau ocazia să participe la o decapitare sau să sărbătorească momente importante din viața burgului.
Aspectul de azi al pieței reflectă istoria și cultura orașului, fiind un spațiu definit de locuitori și toți cei care și-l însușesc.
Aspectul de azi al pieței reflectă istoria și cultura orașului, fiind un spațiu definit de locuitori și toți cei care și-l însușesc.
🤔 Știai că?
🔍 Piaţa are lungimea maximă de 142 m, iar lăţimea de 93.
🔍 În Piața Mare a fost instalată în secolul al XVIII-lea „cușca nebunilor” unde erau închiși cei care deranjau liniștea noaptea.
🔍 Statuia lui Ioan de Nepomuk este adăpostită azi în curtea parohiei romano-catolice din Piața Mare.