19. Strada Mitropoliei - strada Ecumeniei Sibiene

19. Strada Mitropoliei - strada Ecumeniei Sibiene

Obiectiv Audio Guide


Audio Guide


Address

Strada Mitropoliei, Sibiu, Romania

Despre

Continuă plimbarea pe strada Mitropoliei, cea care a fost strada cunoscută drept „Aleea Măcelarilor”. Din 2007, în urma Marii Adunări Ecumenice Europene, este denumită simbolic, ”Strada Ecumeniei Sibiene”. La o privire mai atentă vei înțelege că și-a meritat titlul datorită bisericilor de diferite confesiuni ridicate aici. Vei trece pe lângă biserica reformată-calvină, a cărei turn multicolor se înalță spre cer din secolul al XVIII-lea. Spre mijlocul străzii vei remarca impozanta catedrală mitropolitană ortodoxă „Sfânta Treime”, iar mai încolo turnul cochet al bisericii evanghelice „Sfântul Ioan”. 
Până atunci urmărește detaliile fațadelor, cum ar fi, stema breslei Croitorilor din 1574 de pe clădirea colț cu muzeul de istorie. Ai deslușit obiectul reprezentat în stemă? 
După biserica reformată-calvină un gang sculptat din casa parohiei reformate face legătura cu pietonala Nicolae Bălcescu. 
În imediata apropiere două Cariatide susțin balconul „Micului palat”. Pe locul actualei case a trăit cel mai renumit meșter aurar al Sibiului, Sebastian Hann. Forma actuală a primit-o în secolul al XVIII-lea, când a fost locuită de contesa Rahel, văduva locotenentului Lt. Col. conte Gregorius Bethlen. 
La câțiva pași în față, pe partea dreaptă vei întâlni clădirea Poștei centrale. Caută pe fațadă elementele decorative! Ceasul solar încă mai indică ora exactă. Un detaliu interesant este reprezentarea în relief a unui personaj ce primește o scrisoare de la un porumbel în timp ce folosește telefonul. Pe aceeași parte, clădirea verde de vis a vis adăpostește sediul sucursalei Sibiu a Băncii Naționale a României, fostul sediu al băncii Albina. 
 
🤔 Știai că? 
 
🔍 În septembrie 2007 a avut loc la Sibiu un eveniment deosebit: A Treia Mare Adunare Ecumenică Europeană la care au participat peste 2500 de prelaţi ai bisericilor şi confesiunilor episcopale din Europa.

🔍 Sebastian Hann (1644 - 1713) este considerat cel mai renumit meșter al modelării metalelor prețioase din spațiul românesc. Câteva din pocalele lui le puteți admira în Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. din Transilvania, din Casa Teutsch.

🔍 În biserica reformată-calvină liturghiile se desfășoară în limba maghiară, reformați fiind preponderent etnici ai comunității maghiare din Sibiu. Biserica găzduiește din 2007 și o galerie de artă cu expoziții temporare. 

Photo Gallery

Alte sugestii

27. Strada Tipografilor - Piața Schiller - strada Arhivelor

Obiectiv Audio Guide

26. Muzeul de Istorie Naturală

Obiectiv Audio Guide

25. Sala Thalia

Obiectiv Audio Guide

24. Pe Papiu Ilarian spre cea mai frumoasă stradă din Sibiu

Obiectiv Audio Guide

23. Pietonala Nicolae Bălcescu

Obiectiv Audio Guide